Pokoli nyár

2022.07.19. 16:20

Erdőtüzek pusztítanak, hőség tombol Dél-Franciaországban

Sorra dőlnek meg a helyi hőségrekordok Franciaországban, a tűzoltók pedig egy hete küzdenek a délnyugati Gironde megyében két erdőtűzzel, amely a prefektúra keddi közlése szerint eddig csaknem 20 ezer hektárnyi fenyőerdőt pusztított el.

A Bordeaux-tól negyven kilométerre délre fekvő Landiras településnél csaknem 13 ezer, míg La Teste-de-Buch településnél, Európa legnagyobb homokdűnéinek közelében, az Atlanti-óceán partján több mint 6 ezer hektár zöld terület vált egy hét alatt a tűz martalékává.

A környékről 34 ezer embert - lakosokat és nyaralókat - telepítettek ki az elmúlt napokban a két tűz miatt, amelynek nincsenek áldozatai.

 Az Arcachon-medence 850 állatnak otthon biztosító állatparkjából - ahol a prefektúra tájékoztatása szerint a forróság és a stressz miatt tucatnyi állat elpusztult - 363 állatot átszállítottak a Bordeaux-i állatkertbe. A nagyobb állatokat nem mozdították el lakóhelyükről, de őket nem veszélyezteti közvetlenül a tűz.

 Az oltásban immáron 2000 tűzoltó és 10 repülőgép vesz részt.

A tűzoltók munkáját a kritikus meteorológiai körülmények, a forróság és a szélsőséges szárazság nehezíti 

– mondta kedden Eric Brocardi, a franciaországi tűzoltók országos szövetségének szóvivője a France Inter közrádióban. 

Korábban a tűzoltási stratégiánkat semmi nem kérdőjelezte meg, még a magas hőmérséklet vagy a szárazság sem, most viszont nehézségekkel küzdünk–tette hozzá.

A füstöt keddre virradó éjjel a szél a 250 ezer lakosú Bordeaux felé fújta. A város nincs veszélyben, de a lakosokat kedd reggel meglepte a mindent elborító, füstszagú szürke köd, s a barna égbolt.

Mindeközben a melegrekordok az Atlanti-óceán partján fekvő 64 településen megdőltek hétfőn a Météo France jelentése szerint. 

Nantes városában 42 Celsius-fokot, Biscarosse-ban 42,6 fokot mértek.

Franciaország jelenleg érvényes hőségrekordját három éve jegyezték fel 46 Celsius-fokkal; ezt a déli Vérarques-ban mérték 2019. június 28-án.
A hőség kedden keleti irányba, Normandia és a főváros felé vonult, Párizsban délután 40 fok várható, kisebb enyhülést szerdától jeleznek előre a meteorológusok.

Szakértők szerint az üvegházhatású gázok kibocsátása által súlyosbított, egyre hosszabb ideig tartó hőhullámok egyértelműen a klímaváltozásnak tudhatók be.

Borítókép: A Gironde megyei tűzoltóság (SDIS 33) által közreadott képen tűzoltók próbálják megfékezni a lángokat a délnyugat-franciaországi Landira település közelében 2022. július 17-én. A térségben hat napja pusztító két erdőtűz miatt eddig több mint 14 ezer embert kellett biztonságba vinni. A széllökések által szított lángok 10,5 ezer hektár földet perzseltek fel. Fotó: MTI/EPA/SDIS 33

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!