Invazív fajok

2022.07.30. 18:07

Egy béke és egy kígyófaj 16 milliárdos kárt okozott a világgazdaságnak

Két invazív faj, az amerikai ökörbéka és a barna fakígyó 1986 és 2020 között becslések szerint 16 milliárd dollár (6364 milliárd forintjába) kárt okozott a világban - állapította meg egy csütörtökön publikált tanulmány.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban közzétett kutatás szerint a Lithobates catesbeianus elnevezésű barna-zöld ökörbéka, amely csaknem egy kilogramm tömegű is lehet, Európában okozta a legtöbb kárt.

A barna fakígyó (Boiga irregularis) a Csendes-óceáni szigeteken, köztük Guamon és a Marianna-szigeteken szaporodott el a legnagyobb mértékben, ahová a fajt az amerikai csapatok hurcolták be a második világháborúban - mondta el a kutatást vezető Ismael Soto, a Dél-Csehországi Egyetem doktorandusza. Hozzátette: a kígyók annyira elszaporodtak, hogy áramkimaradásokat is okoznak az elektromos berendezéseken mászva.

Soto szerint szükség van az invazív fajok globális szállításának hatékony ellenőrzésére, mert ezzel elkerülhető, hogy az invázió bekövetkezte után kárenyhítést kelljen fizetni.

Brown tree snake (Boiga irregularis). This species was introduced on the island of Guam and caused the extinction of several species of birds.
Egy barna fakígyó
Forrás: Clement Carbillet / Biosphoto/AFP

"A kedvtelésből tartott állatok kereskedelme a fő útja ezeknek a fajoknak, különösen most, amikor sokan akarnak egzotikus kígyót szerezni" - magyarázta a kutató, azt javasolva, hogy folyamatosan frissítsék a tiltott fajok kereskedelmi feketelistáját.

A kutatás számadatait az invazív fajokkal kapcsolatos szakirodalomban leírt, illetve megbízhatónak ítélt tanulmányokban szereplő költségek összesítésével vezették le, és túlnyomórészt becsléseken, nem pedig empirikus megfigyeléseken alapulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!