Súlyos áradások

2022.07.05. 10:05

Derékig járnak a vízben az emberek, elmerülnek az autók Ausztráliában (videó, fotók)

Katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Wales államot.

A súlyos áradások miatt Ausztráliában kedden természeti katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították Új-Dél-Wales államot a kontinensnyi méretű ország keleti partvidékén.

A hétfőn késő este történt bejelentés lehetővé teszi a sürgősségi pénzek gyors folyósítását az érintett területekre. Péntek óta, különösen Sydneyben, hatalmas felhőszakadások voltak.

Árvízben elmerült autó sodródik egy utcán a Sydneytől északra fekvő Ourimbah településen 2022. július 5-én.
Fotó: MTI/EPA-AAP/Jeremy Piper

A BBC világrádió híradása szerint Új-Dél-Wales egyes részein négy nap alatt több csapadék hullott, mint Londonban egy év alatt.

Kedd reggel óta mintegy 50 ezer embert szólítottak fel arra, hogy vonuljon biztonságos helyre az ár miatt. Az éjszaka folyamán több százan kértek sürgősségi segítséget – jelentette az ABC helyi televízió.

A mentőszolgálatokat többször is kihívták a lakosság mentésére. Csaknem húszezer házban nincs áram, nagy területek állnak méteres víz alatt.

Ausztrália keleti partvidéke és Új-Zéland északi szigete közötti erőteljes alacsony nyomású időjárási rendszer nedvességet és hullámokat sodort Új-Dél-Wales felé, és ez okozza a felhőszakadást.

Kajakkal közlekednek gyerekek a Sydneytől északra fekvő Yarramalong településen 2022. július 5-én.
Fotó: MTI/EPA-AAP/Jeremy Piper

Az érintett területek egy része június végén még mindig a februári és márciusi történelmi áradásokból lábadozott.

Szélsőséges időjárási jelenségek régóta sújtják Ausztráliát, és ezeket az utóbbi években az éghajlatváltozás csak súlyosbította. Január közepén például az ország nagy részén hőhullám tombolt, az ország nyugati részén 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek.

Borítókép: Árvízben álló autók között gyalogol egy férfi Sydney északnyugati külvárosában, Windsorban 2022. július 5-én. Fotó: MTI/AP/Mark Baker

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!