Bajuszhegyig menő vita

2022.07.27. 06:06

Az invazív fajok közé sorolták a házimacskát Lengyelországban

A macskabarátok felháborodását váltotta ki Lengyelországban, hogy az idegen, invazív fajok közé sorolta a házimacskát a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete arra hivatkozva, hogy a macskák kárt okoznak a madarak és más vadon élő fajok populációiban.

A házimacska, tudományos nevén Felis catus az 1787. invazív fajként került be az intézet országos adatbázisába.

Növekvő tudományos egyetértés van arról, hogy a házimacskák ártalmas hatást gyakorolnak az élővilág sokszínűségére, tekintve, hogy milyen sok emlőst és madarat ejtenek el - magyarázta Wojciech Solarz, a tudományos akadémia biológusa, akit a közvélemény a meghökkentő besorolás "fő felelősének" tart.

A tudós szerint a macskák "100 százalékban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait".

Wojciech Solarznak a minap egy televíziós vitában egy állatorvossal szemben kellett megvédelmeznie álláspontját. Dorota Suminska írónő, A boldog macska című könyv szerzője szerint méltánytalanul nagy mértékben teszik felelőssé a macskákat a madarak haláláért, amelynek több más oka is van, például a szennyezett levegő vagy egyes városi épületek "madárgyilkos" homlokzata.

A bírálatok kereszttüzébe került biológus szerint egyes médiajelentések tévesen azt a benyomást keltették, hogy a Természetvédelmi Intézet a macskafélék elaltatását javasolja. Az intézet nemrégiben egy, a honlapjára feltett posztban hangsúlyozta, hogy ellenez mindenféle kegyetlenkedést állatokkal, és hogy a házimacska besorolása megfelel az európai uniós irányelveknek.

A macskát valószínűleg körülbelül 10 ezer évvel ezelőtt háziasították az ősi Közel-Kelet nagy civilizációinak bölcsőjében, így pusztán tudományos szempontból az állat idegen fajnak tekinthető Európában - érveltek a közleményben. Az intézet szerint valójában csak azt akarták javasolni, hogy a gazdik rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!