Halálos hadművelet

2022.07.24. 16:00

Áldozatokat követelt a hírhedt drogbáró elfogása

Elfogták Rafael Caro Quintero drogbárót Mexikóban, akit az amerikai drogellenes ügynökség egyik munkatársának meggyilkolása miatt az Egyesült Államokban is köröztek. A művelet halálos áldozatokat is követelt.

 A mexikói haditengerészet közölte, hogy 

a művelet során legkevesebb 14 mexikói tengerészgyalogos életét vesztette, mert lezuhant a helikopterük a közép-amerikai ország északi részén.  

 A szerencsétlenséget, amelynek okát egyelőre nem tudni, egy ember élte túl.

Los Mochis, 2022. július 16. Mentõalakulatok tagjai dolgoznak egy lezuhant Black Hawk helikopternél a Mexikó északi részén fekvõ Los Mochis település közelében 2022. július 15-én. A haditengerészethez tartozó helikopter Rafael Caro Quintero drogbáró elfogásában vett részt, az õt szállító repülõgépet kísérte. A szerencsétlenségben legkevesebb tizennégy tengerészgyalogos életét vesztette. Quintero alapította Mexikó elsõ nagy drogkartelljét, a Guadalajara kartellt. MTI/AP/Guillermo Juarez
Forrás: Guillermo Juarez

A haditengerészethez tartozó Black Hawk helikopter Quintero elfogásában vett részt, az őt szállító repülőgépet kísérte.

Rafael Caró Quintero alapította Mexikó első nagy drogkartelljét, a Guadalajara kartellt. A férfire a Sinaloa állambeli Choix-ban bukkantak rá egy nyomkövető kutya segítségével.

Az Egyesült Államok az amerikai drogellenes ügynökség (DEA) egyik munkatársa, Enrique Camarena Salazar 1985-ös meggyilkolása miatt körözte a férfit.

Quintero 2013 óta szökésben volt, miután egy mexikói bíróság eljárási hibákra hivatkozva 28 év után, idő előtt szabadlábra helyezte. 

A drogbárót eredetileg negyven év börtönre ítélték, mert az utasítására elrabolták, megkínozták és megölték Enrique Camarena Salazart. 

Bár a mexikói legfelsőbb bíróság semmissé tette a Quintero elengedéséről szóló ítéletet, addigra a drogbáró eltűnt a hatóságok szeme elől. A washingtoni külügyminisztérium  20 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére.

Merrick B. Garland amerikai legfőbb ügyész megköszönte a mexikói hatóságoknak a 69 éves Quintero elfogását.
A mexikói államügyészség közleményében azt írta: 

a drogbárót a szigorúan őrzött Altiplano börtönbe szállították, később döntenek kiadásáról az Egyesült Államoknak.

Néhány nappal korábban Andrés Manuel López Obrador mexikói államfő hivatalos látogatást tett Washingtonban Joe Biden amerikai elnöknél. Elemzők szerint Quintero elfogása gesztusaként értelmezhető Mexikó részéről. Az amerikai-mexikói viszonyt több minden, egyebek között a biztonság és a migráció ügye is terheli.

Borítókép: A mexikói haditengerészet titkársága által közreadott képen Rafael Caro Quintero drogbárót kísérik ügynökök, miután egy nyomkövető kutya segítségével elfogták a mexikói Sinaloa állambeli Choix-ban 2022. július 15-én. Fotó: MTI/AP/A mexikói haditengerészet titkársága

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!