Szomorú befejezés

2022.05.30. 11:54

Nem sikerült megmenteni a Szajnába tévedt kardszárnyú delfint

A szakértők megállapították, hogy az állat dezorientáltságát egy gombafertőzés okozta, ami annyira előrehaladott állapotban volt, hogy kénytelenek voltak elaltatni a szenvedő állatot.

Nem sikerült visszaterelni a tengerbe a Szajnába tévedt kardszárnyú delfint, ezért a francia hatóságok úgy döntöttek vasárnap, hogy elaltatják a szemlátomást beteg és szenvedő állatot.

Egy szombati mentőakció kudarcba fulladt, szakértők pedig megállapították, hogy a gyilkos bálnaként is ismert tengeri emlős folyóba tévedt példánya előrehaladott stádiumú mukormikózisban, más néven feketegomba-fertőzésben szenved, amely ismert az észak-amerikai cetfélék körében, de még nem fordult elő Európában.

A négyméteres hím orkát május 16-án látták először a Szajna torkolatánál Le Havre kikötő és a normandiai Honfleur város között, majd 60 kilométert felfelé úszott a folyón, elérve Yainville városát, és megközelítve Rouent.

Hazai és külföldi tudósokkal, köztük tengeriemlős-szakértőkkel konzultálva a helyi hatóságok szombaton még kísérletet tettek arra, hogy delfinhangot kibocsátó eszközök, köztük egy drón segítségével visszacsalogassák az állatot a tengerbe.

A kardszárnyú delfin azonban zavartan reagált a hangokra, nem a tenger irányába úszott, hanem csak a két part között vergődött, és olyan hangokat bocsátott ki, amelyek a tudósok szerint a faj vészjelzéseihez hasonlók. Hogy megkíméljék az állatot a további stressztől, vasárnap délután felhagytak mentési kísérlettel.

A mentőakció kudarca és a delfin reménytelen egészségi állapota miatt, az állat további szenvedéstől való megkímélése céljából a francia hatóságok végül úgy döndöttek, hogy még vasárnap este véglegesen elaltatják az agonizáló orkát egy hajóról végrehajtott művelettel. Az akcióval egyúttal annak is elejét akarták venni, hogy a menthetetlen állat megfertőzzön más legyengült emlősöket is.

A legyengült állat bőrét megfertőzve a gomba behatol a belső szervekbe, a szívbe, a tüdőbe és az agyba, ez utóbbi magyarázhatja a Szajnában bolyongó delfin dezorientált magatartását is. A kutatók szerint úgy tűnik, hogy a betegség már nagyon előrehaladott stádiumban volt az állatnál, és vélhetően elviselhetetlen kínokat okozott neki.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!