A város hangjai

2022.05.19. 19:01

Berlin jellegzetes zajait vizsgálják magyar és német hangművészek

A német főváros jellegzetes zajait vizsgálják kortárs zenével foglalkozó magyar és német művészek egy projektben, amelynek eredményeit egy közös hangversenyen mutatják be pénteken a Berlinben működő magyar kulturális intézetben (Collegium Hungaricum Berlin - CHB).

A berlini Művészeti Egyetem (Universität der Künste, UdK) és a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) De-tune Berlin Budapest elnevezésű projektjében az elektroakusztikus hangművészet eszközeivel térképezik fel és értelmezik újra a német főváros zajait.


A résztvevők a Berlinben töltött egy hét alatt a CHB belvárosi épületének és környékének hangtáját is felfedezik. A gyűjtés után felvételeiket elektroakusztikus eszközökkel feldolgozzák és új kontextusba helyezik.


 A Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD) támogatásával megvalósított projektet Sőrés Zsolt zeneszerző-hangművész és Szigetvári Andrea elektroakusztikus zeneszerző, az LFZE Elektronikus Zenei Médiaművészet szakirányának vezetője dolgozta ki. A német partnerek között van Kirsten Reese, az UdK elektroakusztikus zeneszerzésre, hangművészetre és hangkutatásra szakosodott stúdiójának vezetője (UNI.K).
A terepmunka és a közös alkotómunka eredményét a projekt utolsó estéjén, pénteken mutatják be a kortárs zenei színtér egyik leghíresebb berlini képviselője, Ute Wassermann énekes-hangművész közreműködésével.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!