Ukrán válság

2022.03.23. 18:00

Rejtélyek az ukrán laboratóriumok körül (videó)

Moszkva szerint a létesítményekben biológiai fegyvereket állítanak elő, Washington tagadja a vádakat.

– Oroszország hamis vádja, miszerint Ukrajna vegyi és biológiai fegyverek birtokában van, egyértelmű jel arra, hogy Vlagyimir Putyin fontolóra vette ilyen típusú harci eszközök bevetését – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök hétfő esti sajtótájékoztatóján. Moszkva azon állítása, hogy Ukrajna és más volt szovjet köztársaságok területén az Egyesült Államok biológiai fegyverek előállítását finanszírozza, nem új keletű – írja a Magyar Nemzet

Jelenleg annyiban más a helyzet az elmúlt évekhez képest, hogy orosz közlés szerint az Ukrajnában harcoló egységek birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyek ezt be is bizonyítják – ezeket azonban egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

Ezt az információt az elmúlt hetekben Vlagyimir Putyin orosz elnök és több magas rangú tisztviselő is megerősítette. Washington tagadja a vádakat, szerintük az amerikai finanszírozású projektek célja éppen ennek a megelőzése.

 

Nagyszabású leszerelési program

Az nem titok, hogy az Egyesült Államok több volt szovjet köztársasággal folytat ilyen jellegű együttműködést. Az úgynevezett Kooperációs fenyegetettségcsökkentési program 1991-ben indult útnak azzal a céllal, 

hogy pénzügyi támogatást és szakértelmet biztosítson a volt Szovjetunió államainak – köztük Oroszország, Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán és Üzbegisztán – nukleáris, vegyi és biológiai fegyverkészleteik leszereléséhez.

Ukrajna 2005-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, mivel a laboratóriumok fenntartása rengeteg pénzbe került, valamint a 2001. szeptember 11-i terrorakciót követően az ukrán vezetés attól tartott, hogy a létesítményekben tárolt potenciálisan veszélyes kórokozók terroristák kezére juthatnak (habár Ukrajna területén a szovjet időkben nem működött kifejezetten biológiaifegyver-program, különböző patogéneket tároltak az országban). A program keretein belül többek közt Oroszországban is húztak fel amerikai finanszírozásból laboratóriumot, azonban 2014 óta Moszkva már nem részese a projektnek.

 

Vitatott funkció

Ukrajna területén a 2010-es évek elején készültek el a vitatott létesítmények, pontos számukról megoszlanak a vélemények, többek között Odessza, Harkiv, Kijev, Herszon, Lemberg (Lviv) és a kárpátaljai Ungvár városában működnek. A laboratóriumok üzembe állítása óta Moszkva azzal vádolja Washingtont, hogy biológiai és vegyi fegyverek létrehozására használja ezeket, teszi mindezt az orosz határ közvetlen közelében. Gennagyij Onyiscsenko volt orosz országos tiszti főorvos szerint az Oroszország déli részein 2013-ban kitört sertéspestisjárvány is a határ menti amerikai laboratóriumokból szivároghatott ki. Ezenfelül Renat Kuzmin, Ukrajna korábbi helyettes főügyésze Facebook-bejegyzésében hívta fel a figyelmet a problémára. 

Szerinte az országban legalább tizenöt olyan létesítmény működik, ahol az Egyesült Államok hadserege halálos vírusokat fejleszt, hozzátéve, hogy az elmúlt években Ukrajnában kitörő, rejtélyes járványoknak – madárinfluenza, kanyaró, afrikai sertéspestis, járványos gyermekbénulás – is közük lehet a laboratóriumok tevékenységéhez.

Washington tagad

A létesítmények létezését és ezekből fakadó potenciális veszélyt Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium politikai ügyekért felelős államtitkára is elismerte. 

– Ukrajnában vannak biológiai kutatóközpontok, melyeket az orosz egységek valószínűleg el akarnak foglalni. Most azon dolgozunk az ukrán partnereinkkel, hogy a kutatási anyagok ne kerülhessenek orosz kézre – fogalmazott Nuland korábban a külügyi bizottság meghallgatásán.

Nakamicu Izumi, az ENSZ leszerelési főképviselője múlt hét pénteken megerősítette az amerikai álláspontot, miszerint a létesítményekben nem állítanak elő biológiai és vegyi fegyvereket. Robert Pope, a korábban említett amerikai program vezetője felháborítónak nevezte az orosz vádakat, azonban hozzátette, hogy elveszítették a kapcsolatot több ukrán laboratóriummal is, ami veszélyt jelenthet a későbbiekben. 

– Ha az orosz erők elfoglalnak egy olyan várost, amelyben ilyen létesítmények vannak, akkor Oroszország fals bizonyítékokat állíthat majd elő, hogy hitelessé tegye a laboratóriumokkal kapcsolatos folyamatos dezinformációikat

– fogalmazott. 

Borítókép: Vaddisznó elfogását szimulálják Németországban 2021. októberében. Az afrikai sertéspestis kitörése is gyanús? / dpa / AFP / Matthias Bein

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!