Járvány

2022.03.30. 08:35

Jelentősen csökkenti a halálozás veszélyét a második emlékeztető oltás

Jelentősen csökkenti az új típusú koronavírus okozta Covid–19 miatti halálozás veszélyét a második emlékeztető oltás – állapította meg egy új izraeli tanulmány.

A Covid–19 ellen beoltott izraeliek körében végzett nagyszabású vizsgálat azt találta, hogy a 60 éves és annál idősebb, második emlékeztető oltásban részesültek halálozási kockázata 78 százalékkal csökkent azokhoz képest, akik csak egy emlékeztetőt kaptak – közölte az ország egyik egészségügyi szolgálata hétfőn.

A kétdózisú vakcinával oltottaknál az első emlékeztető a harmadik oltásnak, a második emlékeztető a negyedik oltásnak felel meg.

Az elemzést a Clalit nevű szolgálat és a Ben Gurion Egyetem kutatói közösen végezték a január 10-étől kezdődő 40 napos időszakban. Az eredményeket a múlt héten tették közzé a Research Square preprint – szakmai ellenőrzés előtti – platformon.

A vizsgálatban az egészségügyi szervezet 563 465 tagja vett részt, akiket a második emlékeztető oltás felvételére alkalmasnak találtak, és megfeleltek a kutatási kritériumoknak.

A vizsgált időszakban a résztvevők közül 328 597-en kaptak második emlékeztető oltást, közülük 92-en haltak meg a Covid–19 következtében. Az egy emlékeztetőt kapó résztvevők közül 232-en hunytak el a betegség miatt.

A kutatás olyan megfigyelésen alapuló eredményeket hozott, melyek szerint a halálozás kockázata 78 százalékkal csökkent azok javára, akik két emlékeztetőt kaptak.

„Kutatásunk elsődleges bizonyítékkal támaszthatja alá a második emlékeztető oltás életmentő hatását”, mely segítheti a döntéshozókat abban, hogy egyes célcsoportok esetében megfontolhassák az újabb vakcina beadásának előnyeit – vonták le a következtetést a kutatók.

Januárban Izraelben jóváhagyták a Pfizer–BioNTech Covid–19 elleni oltás negyedik dózisának beadását a nagy kockázatúnak ítélt csoportoknak.

 

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!