Ukrajnai háború

2022.03.25. 15:55

A Máltai Szeretetszolgálat több mint 43 ezer menekülőnek nyújtott segítséget

A harcok kitörése óta például adománnyal, utazási lehetőség biztosításával és szálláshellyel támogatták a bajba jutottakat.

Egy hónapja tört ki az ukrajnai háború, február 24. és március 24. között a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 43 129 menekülőnek nyújtott segítséget, kiosztott 234 millió forint értékű adományt és Ukrajnába szállított 110 tonna árut.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Beregsurányban, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon és Győrött fogadja az ukrajnai háború elől menekülő családokat.

A határátkelőnél naponta átlag 1200 ember érkezett az első segítő pontra. A fővárosban március 20-ig a Keleti pályaudvaron dolgozott, 21-től pedig a BOK csarnokban fogadja a segítségre szoruló embereket a máltai szervezet.  

A harcok kitörése óta eltelt egy hónap alatt a Szeretetszolgálat 16 252 embert szállított tovább úti céljára, vagy szervezte meg az érintettek utaztatását. 4 hét alatt 7083 menekülőt helyezett el saját, vagy partnerszervezetek, támogatók által felajánlott szálláshelyeken, saját ingatlanjaiban a 2-3 napra megpihenő emberek 2250 éjszakát töltöttek el. A Szeretetszolgálat munkatársai egy hónap alatt 367 olyan személlyel találkoztak, aki valamilyen egészségügyi ellátásra szorult. A máltai szervezet fokozott figyelmet fordít az idősekre, a fogyatékos emberekre és a kisbabával érkezőkre. A nehezen mozgó emberek határon átkelését kerekes székekkel is segíti, odafigyel a várandós kismamákra, március 14-én egyiküket a máltai szálláshelyről vitték kórházba, majd 3 nappal később oda szállították vissza az újszülöttel együtt.

A Máltai Szeretetszolgálat dolgozói 60 ezer óra, önkéntesei 18 ezer óra munkát végeztek egy hónap alatt a menekülők ellátása során. A tartós élelmiszerek és higiéniai termékek fogadására megnyitott adománygyűjtő pontok az ország minden területén, összesen 68 helyszínen működnek. A menekülők megsegítésére eddig kiosztott adományok értéke 234 millió forint. Az adományok szállításában 24 jármű vett részt, ezek 4 hét alatt 101 ezer kilométert tettek meg, eközben 110 tonna adományt Ukrajnába vittek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 3 kiemelt feladatot határozott meg az ukrajnai háború kitörését követően: segíti a Magyarországra érkező menekülőket az érkezésük során, adományokkal hozzájárul a Kárpátalján várakozó több tízezer ember ellátásához a beregszászi Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével, és támogatja a hosszabb időn át Magyarországon maradó családok beilleszkedését, integrációját.

Borítókép: MTI / Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!