Veszélyes vizek

2022.02.28. 16:15

Kockamedúza okozta a 14 éves fiú halálát

A gyerek a 2 méter hosszú medúzacsápokba gabalyodva rohant ki a vízből, a vízimentők hiába siettek a segítségére.

Medúzacsípés okozta egy 14 éves fiú halálát a queenslandi Eimeo tengerparton, Mackay közelében.

Mark Angelo Ligmayót, aki a közelmúltban költözött édesanyjával és húgával a Fülöp-szigetekről Ausztráliába, egy halálos mérgű kockamedúza (Chironex fleckeri) csípte meg, amelyet tengeri darázsként is emlegetnek. A The Guardian című brit napilap szerint a kockamedúza a világ legmérgezőbb tengeri állatai közé tartozik.

Az elmúlt 16 évben ez volt a második medúzacsípés okozta haláleset a környéken, miután tavaly februárban egy 17 éves fiú halálát okozta a medúza mérge Bamaga mellett, Queensland északi részén.

A 14 éves fiú a derékmagasságú vízben fürdött, amikor a csípés érte. A gyerek a 2 méter hosszú medúzacsápokba gabalyodva rohant ki a vízből. A vízimentők azonnal a segítségére siettek, ecettel lefejtették róla a csápokat, de nem tudták megmenteni. A fiú a kórházba szállítást követően meghalt.

Az áttetsző testű, négysarkú ernyővel rendelkező kockamedúza csápjai akár 3 méter hosszúak is lehetnek. A csápokat méreggel teli nematociszták borítják, amelyek erős fájdalmat okoznak. A csápok gyakran az áldozatra tapadnak, de ecettel eltávolíthatóak.

A csípések néhány percen belül bénulást, szívmegállást és halált okozhatnak.

A kockamedúzák különösen a melegebb hónapokban jelentenek nagy veszélyt az Észak-Queensland vizeiben fürdőzőkre. Legkevesebb 70 ember halálát okozhatták kockamedúzák csak az ausztráliai vizekben az 1880-as évek, a feljegyzések kezdete óta, de a mérges medúza másutt is szedi áldozatait.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!