Klímaváltozás

2022.02.23. 11:50

A tudósok és a turisták is gyorsítják a hóolvadást az Antarktiszon

Helyi szinten felgyorsítja a hó olvadását a növekvő kutatói tevékenység és turizmus az Antarktiszon – tárták fel egy nemzetközi kutatócsoport vizsgálatai, amelyekben a Zürichi Egyetem is részt vett.

Az elmúlt években fokozódott a kutatói tevékenység a Déli-sarkvidéken, de nemcsak tudósok járják az Antarktiszt, hanem évről évre turisták ezrei is. A hajók, repülőgépek, helikopterek és generátorok növekvő használata azzal jár, hogy az Antarktisz egyre jobban elszennyeződik, főleg a fosszilis üzemanyag elégetéséből származó koromrészecskékkel. A koromtól pedig sötétebbé válik a hótakaró, amely jobban felmelegszik és gyorsabban olvad, mint a fehér hótakaró. A kutatók 28, többségében erősen frekventált helyszínen végzett méréseikkel mutatták ki a szennyeződés ilyen hatását.

A Nature Communications című szakfolyóiratban publikált kutatás szerint egy átlagos Antarktisz-látogató 83 tonna többlethó elolvadását okozza a sarkvidéki kontinensen,a turizmus a felelős 4,4 millió tonnányi hó elolvadásáért az Antarktiszi-félszigeten és a környező szigeteken, ahol a legtöbb kutatási és utazási tevékenység zajlik.

Borítókép: a Greenpeace által közreadott felvételen állszíjas pingvineket (Pygoscelis antarcticus) számlál a New York-i Egyetem kutatója az Antarktiszon levő Elefánt-szigeten 2020. február 11-én (MTI/EPA/Greenpeace/Christian Aslund)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!