Nem mindennapi jelenség

2022.01.21. 10:20

Ritka elefántikrek születtek a kenyai rezervátumban (videó)

Az elefántok világában ritka az ikerszülés, 100 esetben egyszer fordul elő, és gyakori, hogy az anyaállat nem tud elegendő tejjel táplálni két borjút.

A Save the Elephants természetvédelmi szervezet bejelentette, hogy ritka elefántikrek születtek a Samburu kenyai rezervátumban. Az újszülött, vélhetően csak pár napos elefántokat a hétvégén vették észre idegenvezetők egy szafari alkalmával a fővárostól, Nairobitól 300 kilométerre fekvő rezervátumban.

A elefántbébikről készült videón látható, amint az ikerpár, egy hím és egy nőstény ismerkedik környezetükkel anyjuk, Bora és 2017-ben született bátyjuk társaságában, egy elefántbika védelmében.

Az elefántok világában ritka az ikerszülés, 100 esetben egyszer fordul elő, és gyakori, hogy az anyaállat nem tud elegendő tejjel táplálni két borjút, és az egyik vagy mindkettő elpusztul.

A kenyai természetvédők egyelőre reménykednek, hogy az ikrek mindketten életben maradnak. Ebből a szempontból kritikusak lesznek az elkövetkező napok.

A Samburu rezervátumban legutóbb, 2006-ban találtak elefántikreket, amelyek mindössze néhány napig éltek.

Az emlősök közül az elefántoknál tart a legtovább a vemhesség, a kicsik 22 hónap után jönnek világra. A nőstények rendszerint 4 évente adnak életet utódnak. Az elsőként tavaly tartott országos állatszámlálás eredménye szerint 36 280 elefánt él Kenyában, 12 százalékkal több, mint 2014-ben, a vadorzás tetőpontján.

Borítókép: Andrew Wasike / Anadolu Agency via AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!