Száz év magány

2022.01.18. 11:50

Kiderült, mi volt Gabriel García Márquez legféltettebb titka

Az író az 1990-es években kijelentette, hogy minden írónak három, egy nyilvános, egy privát és egy titkos élete van.

Gabriel García Márqueznek volt egy házasságon kívül született gyermeke. Az El Universal című kolumbiai lap szerint a Nobel-díjas kolumbiai szerzőnek ez volt a legféltettebb titka.

A Száz év magány szerzője csaknem 50 éven át élt házasságban Mercedes Bachával, ennek ellenére az 1990-es évek elején szerelmi viszonyt folytatott egy nála 33 évvel fiatalabb mexikói író-újságírónővel, Susana Catóval, akitől született egy lánya, Indira.

A lány nem viseli világhírű apja nevét, édesanyja családnevén anyakönyvezték. A ma 31 éves nő Mexikóvárosban él, és filmproducerként több díjat is elnyert 2014-es dokumentumfilmjével, amely a Mexikón áthaladó migránsokról szól.

Márquez Kubában ismerkedett meg az újságírónővel, aki egy kolumbiai folyóirat számára készített vele interjút. Később együtt írtak forgatókönyveket.

Röviddel Gabriel García Márquez halála előtt jutott el hozzám a szóbeszéd, amely azóta sem hagyott nyugodni, és utánajártam, hogy igaz-e – mondta el egy helyi rádióban a hosszú leleplező cikk szerzője, Gustavo Tatis.

Az újságíró szerint a Nobel-díjas író életrajzírója, egyik legjobb barátja és több családtagja is megerősítette neki, hogy a pletyka nem alaptalan.

Márquez, a mágikus realizmus műfajának vezéralakja 2014. április 17-én, 87 évesen hunyt el Mexikóban, ahol élete egy részét leélte. Felesége, Mercedes 2020. augusztus 15-én halt meg ugyanilyen idősen. Az El Universal cikkéből nem derül ki, hogy a feleség tudott-e Indira létezéséről.

Nagyon valószínű, hogy Mercedes megérezte, milyen viszony fűzhette férjét Susana Catóhoz, de élete végéig hallgatott róla. Ugyanakkor Indira létének kiderülése egy családi kataklizmával ért fel – mondta Gustavo Tatis, aki szerint maga az író élete végéig odafigyelt házasságon kívül született lányára.

Az 1982-es irodalmi Nobel-díj birtokosa az 1990-es években kijelentette, hogy minden írónak három, egy nyilvános, egy privát és egy titkos élete van. A titkot felfedő újságíró szerint Márquez esetében mindhárom életben kulcsszerepet játszottak a nők.

Ez volt Márquez legszentebb és legintimebb titka, amelyet a családtagok, rokonok is segítettek megőrizni – közölte a kolumbiai újságíró.

Gustavo Tatis szerint a beavatott családtagok a feleség, Mercedes iránti tapintatból hallgattak a házasságon kívül született gyermekről, Susana Cato pedig azért nem árulta el a titkot, hogy megkímélje lányát a média figyelmétől.

García Márqueznek két fia született feleségétől, Gonzalo és Rodrigo, akik tavaly könyvet jelentettek meg szüleikről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!