Nagy a baj

2022.01.11. 13:20

Évente 7,5 centimétert dől egy felhőkarcoló San Franciscóban

A Millennium Towert 2009-ben avatták fel, a benne kialakított több mint 400 luxuslakás összesen 237 milliárd forintért kelt el.

San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára, valamint folyamatosan süllyed is. A The Guardian beszámolt arról, hogy a luxuslakástorony helyreállítását vezető mérnök, Ron Hamburger szerint akkor, ha a süllyedés és a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik, az épület pár év alatt eljuthat addig a pontig, ahol a liftek és a vízvezetékek már nem működnek.

A Millennium Towert 2009-ben avatták fel ünnepélyesen, a benne kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért, vagyis 237 milliárd forintért.

2016-ban az épület már 40 centimétert süllyedt San Francisco zsúfolt pénzügyi negyedének puha talajába.

Az épület dőlését, ami a folyamatban lévő, a tervek szerint 100 millió dollárba kerülő javítás ellenére sem állt meg, a pisai ferde toronyéhoz hasonlították. A lakástulajdonosok beperelték a torony tervezőit és építőit, a fejlesztők és a városi hatóságok egymásra hárították a felelősséget.

A per első szakaszában a lakók felhozták, hogy az akár 5,1 millió dollárért vásárolt ingatlanjuk értéke szinte nullára csökkent. 2020-ban titkos megállapodás jött létre, amely tartalmazott egy 100 millió dolláros helyreállítási tervet és a lakók becsült veszteségeinek kárpótlását.

A javításokat elkezdték, azonban a süllyedés és a dőlés folytatódott. Nyáron le is álltak, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméterre rúgott az NBC helyi adójának tavalyi hírei szerint.

Most a tetőn már 66 centiméter dőlést mértek.

Ron Hamburger a városi hatóságoknak egy múlt heti meghallgatáson elmondta, az épület biztonságos, és a dőlés és a süllyedés megállításának, esetleg bizonyos mértékű visszafordításának legjobb módja 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe.

A torony évente mintegy 1,74 centimétert süllyed és 7,5 centimétert dől – hangzott el a KNTV adásában.

A többek között híres sportolók és a techóriások jómódú alkalmazottai lakta épület különlegessége a borpince, a vetítőterem és egy gomb, amely 15 percen belüli mérnöki segítséget ígér.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!