Blackout

2021.11.06. 17:38

Országos áramszünet fenyegeti Németországot

Az európai villamosenergia-hálózat zavarai az elmúlt időszakban megsokasodtak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Akadozik a németországi villamosenergia-ellátás, az elmúlt időszakban két alkalommal is kis híján országos áramszünet következett be – írja a V4NA hírügynökség. A bonni Szövetségi Polgári Védelmi Hivatal a legvalószínűbb katasztrófaként tartja számon – ahogy a német sajtó fogalmaz – a totális áramszünetet, a Blackoutot. Mindez több országra kiterjedő, beláthatatlan következményekkel járó áramszünet-láncreakciót indíthat be – írják a lapok.

A Focus.de cikkében felidéz egy év eleji esetet, amikor egy romániai erőmű leállása kiesést okozott Ausztriában, ami viszont pontról pontra haladva, veszélybe sodorta több európai ország áramellátását.

Ha több országban megszűnne néhány napra az áramellátás, a helyzet három nap eltelte után katasztrofálissá válna. Áram nélkül nincs világítás, fűtés, telefon, vonat és villamos, nincs szupermarket-pénztár, lift – és így tovább.

Hamar összeomlana az ivóvízellátás és a vészhelyzeti generátorokhoz szükséges gázolajkészlet is elfogyna – nyilatkozta Wolfram Geier, a német Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal osztályvezetője.

Úgy tűnik, a hivatal a jelenséget valóban komolyan veszi, közzétettek ugyanis egy tájékoztató videót a lakosság számára arról, hogy mi a teendő totális áramimaradás, azaz „Blackout” esetén.

Was tun bei einem " target="_blank">#Totalausfall? Auf dem ersten landesweiten #Katastrophenschutztag geht's ums Thema #Blackout mit viel Programm, Infos und Live-Übungen. Diesen Samstag ab 10 Uhr auf dem #Münsterplatz in @BundesstadtBonn! pic.twitter.com/9M3oja2bjX

Az oktatófilmben gyakorlati tudnivalókat mutatnak be arra az esetre, ha az áramszünet miatt – például – leállna a fűtés. Nem ez az apokaliptikus hangulatú kisfilm az egyetlen ilyen jellegű tájékoztatás, az év eleje óta több cikk is foglalkozott a témával, tippeket adva arra, hogy lehet a lakásokban világítani és fűteni áram nélkül.

Az európai villamosenergia-hálózat zavarai az elmúlt időszakban megsokasodtak – igaz, eddig nem vezettek a lakosságszámára észrevehető áramkimaradásokhoz. A német sajtó arról ír:

Németország is felelős az elektromos hálózat labilis állapotáért. A németországi erőművek fokozatos leállítása – amely a leendő kormánypártok közötti jelenlegi koalíciós tárgyalásokon is alapvető kérdés – jelentősen megnövelte az áramkimaradások kockázatát.

A polgári védelmi szakértők az áramkimaradás-okozta katasztrófa bekövetkezését nagyobb kockázatnak tartják, mint amit például a világjárvány vagy az olyan esőzések okoznak, amilyenek Nyugat-Németországot sújtották a nyár derekán.

A Bundestag Technológiai Értékelési Hivatala már korábban figyelmeztetett az áramkimaradásokkal járó veszélyekre: „A hatásvizsgálatok kimutatták, hogy az érintett területen (áram nélkül – a szerk.) már néhány nap elteltével sem biztosítható a lakosság alapvető élelmiszer- és szolgáltatásbeli ellátása. Ilyen esetben a közbiztonság is veszélybe kerül és az állam már nem tud eleget tenni alkotmányban rögzített kötelességének, annak, hogy megvédje polgárai életét és testi épségét.”

Szakemberek régóta tartanak attól, hogy az európai villamosenergia-ellátás a „zöldenergia” terjedésével elveszítheti stabilitását, mivel az, jellegéből adódóan ingadozó teljesítményű, és egyre nagyobb hatással van az elektromos hálózatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!