váratlan öröm

2021.10.22. 21:27

Több mint 90 műalkotáshoz jutott egy hagyatékból a frankfurti Städel Múzeum

A festményeket és papírmunkákat egy 2019-ben elhunyt frankfurti fotográfus, pszichológus és mecénás, Ulrike Crespo hagyta örökül a Städelre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Több mint 90 műalkotáshoz, köztük Vaszilij Kandinszkij, Franz Marc, Otto Dix, Max Ernst, Gustav Klimt és Cy Twombly műveihez jutott hozzá egy hagyatékhoz a frankfurti Städel Múzeum.

A német múzeum pénteki közleménye szerint ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb hagyatéka.

A festményeket és papírmunkákat egy 2019-ben elhunyt frankfurti fotográfus, pszichológus és mecénás, Ulrike Crespo hagyta örökül a Städelre. A hagyaték értéke „egyértelműen kétszámjegyű milliós összeg” a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint.

A klasszikus modernhez és a háború utáni nemzetközi művészethez tartozó alkotások kiegészítik a múzeum gyűjteményét, betömnek benne néhány lyukat, például azt, amelyet a nácik által elfajzottnak minősített művek elkobzása okozott 1937-ben – közölte Philipp Demandt múzeumigazgató.

November 24-től március 6-ig időszaki kiállításon mutatnak be 44-et az örökségként kapott művek közül oly módon, hogy a látogatók is láthassák, miként egészíti ki egymást a hagyaték és a meglévő gyűjtemény.

A Städelre hagyott művek részét képezték Ulrike Crespo nagyapja, Karl Ströher sokkal nagyobb gyűjteményének – közölte a múzeum.

A második világháború után Ströher a klasszikus modernek számos művét vette meg, és vásárolt a kortársaktól is, köztük az amerikai pop-art művészeitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!