Koronavírus

2021.10.26. 18:05

A Moderna vakcinájából is ajánlják a szakemberek a 3. oltást

Az emlékeztető oltás az elsődleges oltásoknál alkalmazott adag feléből áll, a mellékhatásai pedig olyanok, mint a második oltást követően.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az Európai Gyógyszerügynökség, vagyis az EMA megfontolásra ajánlja az emlékeztető oltás beadását a Moderna gyógyszercég Spikevax nevű koronavírus elleni vakcinájából minden 18 évesnél idősebb ember esetében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű uniós ügynökség beszámolt arról, hogy a vizsgálati eredmények szerint a Spikevax harmadik adagja, amelyet 6-8 hónappal a második adag beadása után adtak, az antitestek szintjének növekedéséhez vezetett azoknál a felnőtteknél, akiknél az antitestek száma korábban csökkent.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás után fellépő mellékhatások hasonlóak a második adag után észlelt mellékhatásokhoz. A Spikevax emlékeztető oltására vonatkozó további részletek a frissített termékinformációkban lesznek elérhetőek. Az uniós ügynökség továbbá emlékeztetett arra, hogy a Moderna vakcinájából, valamint a BioNTech/Pfizer gyógyszergyárak Comirnaty nevű koronavírus elleni oltóanyagából már október elején javasolták az emlékeztető oltás beadását azoknak, akiknek akkor súlyosan legyengült volt az immunrendszerük. A harmadik oltásra leghamarabb 28 nappal a második adag beadását követően kerülhet sor.

Az uniós gyógyszerügynökség továbbra is figyelemmel kíséri a koronavírus ellen az Európai Unióban használatra engedélyezett oltóanyagok hatékonyságára vonatkozó vizsgálatok adatait.

Az amszterdami székhelyű uniós gyógyszerügynökség eddig a Pfizer/BioNTech Comirnaty, az AstraZeneca Vaxzevira, a Moderna Spikevax, valamint a Johnson & Johnson vállalatok koronavírus elleni vakcinájának használatát javasolta, amit az Európai Bizottság engedélyezett is. Az ügynökség emellett vizsgálja a Szputnyik V-t, a Sanofi vállalat Vidprevtyn nevű oltóanyagát, a Sinovac, valamint a Novavax gyógyszergyárak vakcináját.

Az EMA október közepén abbahagyta a CureVac német gyógyszervállalat vakcinájának folyamatos felülvizsgálatát, miután a cég visszavonta a kérelmet, amely szerint engedélyeztetni akarták a koronavírus ellen kifejlesztett CVnCoV nevű oltóanyag ideiglenes forgalomba hozatalát.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!