riasztó adatok

2021.08.29. 14:34

Már 35 éves kortól el kellene kezdeni a cukorbetegség-szűrést

A szakértők szerint a szűrési korhatár csökkentése annak felismerése, hogy a 2-es típusú cukorbetegség fokozatosan bekúszott a fiatal felnőttkorba.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Amerikai szakértők szerint fontos, hogy már 35 éves kortól elkezdjék a cukorbetegség szűrését a túlsúlyosak és elhízottak körében.

Az amerikai kormány által támogatott betegségmegelőző munkacsoport (U.S. Preventive Services Task Force) kedden hozta nyilvánosságra ajánlásait. A szakértőcsoport szerint a pandémia alatt az országban jelentősen romlott a helyzet a cukorbetegség terjedésével kapcsolatban. Az Egyesült Államokban a 25 és 44 év közötti lakosság körében az elmúlt évben 29 százalékkal nőtt a cukorbetegség miatti halálozások száma.

A szervezet ajánlásait a JAMA amerikai orvosi folyóiratban publikálta. Mint írták, az adatok arra figyelmeztetnek, hogy a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata 35 éves kortól jelentősen megnő.

A 2-es típusú cukorbetegség az anyagcserebetegségek messze leggyakoribb formája, amelyet a magas vércukorszint okoz, nagyrészt étrendfüggő, és évek alatt alakul ki.

A szűrési korhatár csökkentése „annak felismerése, hogy a 2-es típusú cukorbetegség fokozatosan bekúszott a fiatal felnőttkorba” – emelte ki Edward Gregg, az Imperial College London munkatársa, az ajánlással együtt megjelent szerkesztői vélemény társszerzője.

A munkacsoport a 2015-ös ajánlásokat aktualizálva sürgette a 35 és 70 év közötti túlsúlyos vagy elhízott felnőttek szűrését. A 2-es típusú cukorbetegségben a szervezet vagy nem termel elegendő mennyiséget a vércukorszintet szabályozó hormonból, vagy nem megfelelően használja fel az inzulint. A cukorbetegség szövődményei közé tartozhat a szívbetegség, a látásvesztés és a vesebetegség.

Nagyjából minden harmadik amerikai prediabéteszben szenved, vagyis a normálisnál magasabb a vércukorszintje, ami magában hordja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az országos adatok szerint az amerikaiak valamivel több mint 10 százaléka cukorbeteg, többségük 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

A prediabétesz növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, de nem mindig alakul át cukorbetegséggé. A munkacsoport bizonyítékot talált arra, hogy az időben diagnosztizált és kezelt diabétesz révén csökkenthető a cukorbetegséggel összefüggő halálesetek és szívrohamok száma 10-20 év alatt. Emellett azt is igazolták, hogy az életmódbeli változtatások, mint például az étrend és a testmozgás csökkentik a prediabétesz 2-es típusú cukorbetegséggé válását.

Gregg hangsúlyozta, hogy valószínűleg a szűrés a legkönnyebben bevethető eszköz a betegség elleni küzdelemben. Nagyobb kihívást jelent a betegek bevonása a cukorbetegség kockázatának csökkentésébe az étrend megváltoztatásával és a testmozgással – tette hozzá.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!