Megkönnyebbülés

2021.08.21. 10:40

Magyar kutatók találhatnak megoldást a parlagfű problémájára

A bosszantó gyomnövény az új módszerrel sem fog eltűnni, de a belföldi pollenterhelés jelentősen csökkenhet.  

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Új biológiai védekezéssel kísérleteznek magyar kutatók a parlagfű ellen. Elképzeléseik szerint az úgynevezett parlagfű-olajosbogár hatékonyan ritkíthatja a gyomnövényt.

A kutatás a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és az Eötvös Loránd Kutató Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének együttműködésével zajlik. Utóbbi szervezet igazgatója, Kontschán Jenő szerint a parlagfű-olajosbogarakat néhány éven belül mesterségesen felszaporítva lehetne kihelyezni.

A szakember hozzátette, jelenleg laboratóriumi körülmények között vizsgálják a fajt, jövőre pedig befejeződhet a vadon élő belföldi állományok felderítése is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal igazgatója, Jordán László továbbá kifejtette, hogy a parlagfű elleni védekezésben sok más ország is érdekelt. Az eddigi vizsgálatok szerint a levéltetvek, levélbolhák és levélgombák nem jelentenek igazán hatékony biológiai megoldást. A szakember abban bízik, hogy a parlagfű-olajosbogár oda is eljut majd, ahová a hatósági ellenőrzés nem. Így a gyomnövények eddig ismeretlen élőhelyei is elérhetővé válnak.

Korábban a parlagfű-olajosbogarat mediterrán éghajlaton, a magyar határtól legalább 100 kilométerre élő fajként tartották nyilván. A déli országokban emiatt jobban ismerik.

Az olasz kutatók adatai szerint akár harmadával is csökkenthetik a parlagfűpollen koncentrációját.

Magyarországon tavaly észlelték először a bogarat. Előfordulását és életmódját szakértők vizsgálják.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!