vizsgálják az ügyet

2021.08.02. 08:55

Kihalás fenyegette tigrisek fertőződtek meg koronavírussal

Megfertőződött koronavírussal két szumátrai tigris az indonéz főváros állatkertjében, de az állatok várhatóan felépülnek a betegségből – közölték vasárnap a jakartai hatóságok.

This handout picture taken and released on August 1, 2021 by the Jakarta Government shows a Sumatran tiger locked up in a cage at the Ragunan Zoo in Jakarta, after Indonesian officials announced it was one of two tigers recovering from the Covid-19 coronavirus. (Photo by Handout / JAKARTA GIVERNMENT / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JAKARTA GOVERNMENT" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP / Handout / JAKARTA GIVERNMENT

Fotó: AFP

Indonéziában ez az első ismert esete állatok koronavírussal való megfertőződésének.

A Ragunan Állatkertben élő két nagymacska, a 9 éves Tino és a 12 éves Hari, július 10-e körül kezdte mutatni a fertőzés tüneteit – tüsszögést, légzési nehézséget, étvágytalanságot –, és a július 14-én elvégzett teszt igazolta a fertőzöttségüket.

A beteg tigrisek gyógyszeres kezelésben részesülnek és szoros megfigyelés alatt állnak. A hatóságok szerint 10-12 nap kezelés után már javult az állapotuk, és a legújabb értesülések szerint fel is épülnek.

Rejtély, hogy a nagymacskák miként kaphatták el a vírust, mert megbetegedésük idején az állatkert zárva tartott a járványügyi korlátozások miatt, a velük kapcsolatba került gondozóknak pedig negatív lett a tesztjük.

A szumátrai tigris az egyetlen még élő indonéziai tigrisalfaj, két másik alfaj, a jávai és a bali tigris már kihalt. A szumátrait is kihalás fenyegeti, körülbelül 600 példány élhet már csak belőlük.

A tigrisek világnapja alkalmából, július 29-én szabadon engedtek egy nyugat-szumátrai védett erdőben egy nőstény tigrist, amelyet egy ültetvényről mentettek ki július 19-én. Az állat egészségi állapotának és magatartásának vizsgálata alapján a szakértők úgy értékelték, hogy a Sipogu nevű nagymacska visszatérhet természetes élőhelyére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!