Fényűzés

2021.07.31. 17:38

Hogyan élt a 16. században a király főkancellárja?

Thomas Cromwell egykori londoni otthonába ad betekintést egy készülő tanulmány.

Forrás: Facebook /

VIII. Henrik király főkancellárjának egykori londoni otthonába ad részletes betekintést Nick Holder történész, aki leveleket, bérleti szerződéseket, kutatásokat és leltári jegyzeteket áttanulmányozva térképezte fel Cromwell Tudor-kori házát.

A Journal of the British Archaeological Association című folyóiratban publikált tanulmány szerint 1535-re ez volt az egyik legnagyobb és legfényűzőbb magánrezidencia Londonban. A épületnek ugyanis 58 szobája, további személyzeti manzárdszobái és hatalmas kertjei is voltak, amelyek megépítése akkoriban nagyjából 1600 fontba kerülhetett.

A palota annak idején egyszerre szolgálhatott családi otthonként, adminisztrációs központként és szórakozásra alkalmas helyként. Az épület továbbá otthont adott Cromwell személyes fegyvertárának is, benne több száz vértezetnek, csaknem száz sisaknak, íjaknak és nyilaknak. Az egykori főkancellár pedig a feljegyzések szerint a földrablástól sem riadt vissza. Kertje megnagyobbítása érdekében ugyanis egy 6,7 méteres földsávot is elkobzott. Feltehetőleg ezen a területen épült fel saját teke- és egy teniszpályája.

A történész szerint az átvizsgált dokumentumok betekintést adnak Cromwell máig tisztázatlan vallási nézeteibe is. Otthonának leltárjegyzetei alapján ugyanis a később kegyvesztetté vált főkancellár nem tűnik radikálisnak, sokkal inkább hagyományos angol kereszténynek.

Az épületekhez kapcsolódó iratokat a Drapers' Company archívuma őrizte. A szervezet Cromwell 1540-ben való lefejezését követően vásárolta meg a bukott kegyenc házát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!