migránsbűnözés

2021.06.26. 15:36

Bűnöző testvéreit védve támadja a rendőröket egy mali származású nő

A minap kezdődött a rendőrellenes francia aktivista, Assa Traoré fivérének a pere egy öt évvel ezelőtti utcai zavargás és rendőrök elleni támadás miatt. A mali származású bűnöző ellen 80 csendőr tett feljelentést bűnszövetségben elkövetett gyilkossági kísérlet miatt. A rendőrgyűlölő aktivista úgy véli, az egész családja bírósági zaklatás áldozata.

France, Paris, 2021-05-07. Photography by Xose Bouzas / Hans Lucas. Rally in support of Assa Traore at her trial for defamation of gendarmes, in front of the TGI ( Judicial Tribunal ) of Paris. Assa Traore is a French anti-racist activist and older sister of Adama Traore, who died after being arrested by the police. Portrait of Assa Traore speaking to the press before entering the TGI. France, Paris, 2021-05-07. Photographie de Xose Bouzas / Hans Lucas. Rassemblement pour soutenir Assa Traore lors de son proces pour diffamation envers des gendarmes, devant le TGI (Tribunal Judiciaire) de Paris. Assa Traore est une militante antiraciste francaise et soeur ainee d Adama Traore, mort apres son interpellation par des gendarmes. Portrait d Assa Traore qui prend la parole face a la presse avant de rentrer dans le TGI. (Photo by Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: Hans Lucas via AFP

Fotó: Xose Bouzas / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Eredetileg 2020 nyarán, majd novemberben lett volna a 2016 júliusában rendőri intézkedést követően elhunyt mali származású francia visszaeső bűnöző, Adama Traoré fivére, Bagui bírósági tárgyalása, de a koronavírus-járvány miatt többször is elhalasztották. Most végre úgy tűnik, pont kerül az ügy végére, mely még 2016-ban, Adama halálát követően kezdődött – írja a V4NA.

Bagui Traoré több napig tartó utcai zavargásokban vett részt a fővárostól északra fekvő Beaumont-sur-Oise nevű településen, mely során több tucatnyi rendőr megsérült. A történteket követően négy férfit, köztük Bagui Traorét is bűnszövetségben elkövetett gyilkossági kísérlet miatt tartóztatták le, miután feljelentette őket 80 rendőr és csendőr. A két Traoré fivér, Bagui és Youssouf letartóztatását követően újabb zavargások törtek ki, több járművet is felgyújtottak a településen.

A tárgyalás első napján a csendőröket vezető tábornokot hallgatták ki, aki elmondta, hogy a zavargásokban részt vevők sérülésének elkerülése érdekében arra utasította a kivezényelt csendőröket, hogy ne használjanak lőfegyvert, ennélfogva a rendbontók közül nem is sérült meg senki. Ezzel szemben a rendőrök közül 35-en megsérültek, köztük 13-an fegyver által, miután több mint száz lövést adtak le feléjük, írja a Le Parisien. Az utcai harcok során mintegy ötven autót is felgyújtottak.

Másnap Assa Traoré állt a bíróság elé, aki tanúként hallgattak ki és szokásához híven a tárgyalást követően maga köré gyűjtötte népes családját, majd elmondta, hogy Bagui ártatlan, soha nem támadt rendőrre és szerinte nincs ellene semmi bizonyíték, öt éve ül börtönben ártatlanul. A Traoré klán feje úgy véli, a családja az áldozat, nem pedig a rendőrök, majd hozzátette, hogy az Adama halálért felelős csendőröket még mindig nem vádolták meg. Assa Traoré szerint testvére és családja egy politikai per áldozatai, hozzátéve, hogy az egyik öccsét már elvették tőle, nem vehetnek el még egy fiút a Traoré családból.

Le procès de Bagui Traoré a commencé depuis le 21 juin et se déroulera jusqu'au 9 juillet 2021.

80 gendarmes portent plainte contre Bagui Traoré.

— La Vérité Pour Adama (@laveritepradama) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">June 23, 2021

Assa Traoré elmondása szerint öccse, Bagui ártatlan, de igazság szerint a Traoré család tagjai korántsem olyan szeplőtlen múltúak, mint ahogy ezt a rendőrellenes szélsőbalos aktivista, Assa állítja.

A családfő, az 1999-ben elhunyt, mali származású Mara-Siré Traoré ugyan nem követett el rendőrök elleni bűncselekményt, de poligámiában élt, ugyanis négy felesége volt, akiktől összesen tizenhét gyermeke született, márpedig Franciaországban tilos a többnejűség.

A családfő halála óta Assa a Traoré klán feje, valamint az Adama Bizottság alapítója és vezetője. A végzettség nélküli Adama-val ellentétben Assa diplomás, gyógypedagógusként végzett 2007-ben és 2009-től egy alapítványnál dolgozott. Rendszeresen szerepel a médiában, öccse 2016-ban történt halálát követően valóságos hálózatot épített fel, gyakran bukkannak fel a közelében a black blocks szélsőbaloldali militánsok, illetve különböző rasszizmus ellenes és iszlamista szervezetek. Minden lehetséges alkalmat megragad arra, hogy ócsárolja a francia rendőrséget, még az állami iskolákban is terjesztette rendőrellenes propagandáját.

Au lycée Jean-Jacques Rousseau, nos mini-journalistes recueillent le témoignage d’Assa Traoré, soeur d’Adama, auteur de 2 livres dont « Lettre á Adama ». Le groupe d’élèves s’intéresse au sujet des violences policières, notamment á travers l’affaire " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#AdamaTraoré #EMI #interview🎤 pic.twitter.com/MgjcjWnqHP

Bár Assa a szó szoros értelmében nem szegte meg a törvényt, fivérei vérbeli bűnözők.

A francia George Floyd-ként is emlegetett, 2016 nyarán rendőri intézkedést követően elhunyt Adama ifjú kora ellenére igencsak hosszú bűnlajstrommal rendelkezett, 2007-től haláláig összesen 17 esetben került összetűzésbe a törvénnyel, orgazdaság, kábítószer birtoklás, hatósági személy elleni erőszak, jogosítvány nélküli vezetés és rablás miatt is indult ellene eljárás, letartóztatásakor is kábítószer hatása alatt állt. Két ízben börtönben is ült, először 2012 szeptemberétől 2014 júliusáig, majd 2015 decemberétől 2016 májusáig, alig pár héttel a halála előtt szabadult. A börtönben sem bírt erőszakos természetével, egykori a cellatársa arról panaszkodott, hogy rendszeresen erőszakoskodott vele.

Adama bátyja, Youssouf rendőrök és csendőrök elleni erőszakért ült börtönben, 2016 novemberében, nem sokkal öccse halála után hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, amiért két rendőrt halálosan megfenyegetett.

Másik testvére, Bagui többszörösen visszaeső bűnöző, ő Youssouf-fal együtt állt a bíróság előtt 2016-ban és nyolc hónapot kapott, valamint két évre kitiltották lakóhelyéről, a Val-d'Oise megyében lévő Beaumont-sur-Oise-ról és jelenleg is tart a bírósági pere, miután 80 csendőr tett ellene feljelentést gyilkossági kísérlet miatt.

Borítókép: Assa Traore Párizsban újságírókat agitál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!