Amerikai abszurd

2021.02.19. 20:00

Rasszizmus vádjával még Shakespeare-t is törölnék a tantervből

Shakespeare művei is rasszisták, vélik bizonyos tanárok, akik ezért törölnék az író műveit a tantervből. Az oktatók petíciót is indítottak, és megnevezték azokat a könyveket, amelyekkel helyettesítenék a híres író alkotásait.

William Shakespeare (1564-1616), dramaturge anglais. Anonyme. Londres, National Gallery. RVB-07321 (Photo by © Collection Roger-Viollet / Roger-Viollet)

Forrás: Collection Roger-Viollet / AFP

Fotó: Roger-Viollet

Ne kelljen többet Shakespeare-ről tanítaniuk – ezt követelik egyes pedagógusok a Disrupt Texts nevű tanári kezdeményezés égisze alatt. Az elképzelés mögé egyre több amerikai oktató áll be – hívja fel a figyelmet a V4NA hírügynökség.

Az alapító, Lorena German szerint ez a fehér felsőbbrendűségről és a kolonizációról szól. Szerinte nem lehet felelősségteljesen Shakespeare-t tanítani az iskolákban úgy, hogy közben nem rombolják a gyerekek fejlődését.

A Disrupt Textsnek ajánlása is van arra, hogy a gyerekeknek milyen könyveket kellene olvasniuk. Ezek között klasszikusok nem találhatók, de szerepel például az Antirasszista Bébi, amely az antirasszista neveléshez nyújt segítséget a szülőknek.

A kezdeményezés oldalán ugyanakkor az olvasható, hogy nem támogatják a cenzúrát és egyes könyvek betiltását.

Egy másik tanár szerint

Shakespeare művei tele vannak problémás és idejét múlt elvekkel.

Amanda McGregor ezekre példaként hozza a nőgyűlöletet, a rasszizmust, a homofóbiát, a társadalmi osztályok közötti diszkriminációt és az antiszemitizmust.

I had assumed that the " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#DisruptTexts movement was organic. But I recently discovered https://t.co/55JVkOeyO7, and I think that, in addition to publishers springing into action to meet market demand, they may possibly be playing a role in fostering abandonment of classics. 1/

— Nicholas A. Christakis (@NAChristakis) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">January 4, 2021

Jeffrey Austin, a michigani Writing Center vezetője szerint semmi olyannal nem lehet gazdagodni Shakespeare írásaiból, amivel ne lehetne más művekből. Ő arról is beszélt, hogy Shakespeare-t mindenki géniusznak tekinti, azonban szerinte minden kultúrának vannak kiemelkedő szerzői, akiket mégsem kötelező tanítani az iskolákban.

Az egyik oktató ötlete szerint pedig Shakespeare művei helyett olyanokat kellene előtérbe helyezni, amelyek jobban reprezentálják például a fekete bőrű és hispán diákokat. Liz Matthews szerint az új könyvekkel jobban tudnának azonosulni a diákok. Szerinte fontos, hogy képviselve érezzék magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!