A kijárási tilalom ellenére

2021.01.02. 14:07

Nyolcszázhatvanegy autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszteréjjel

Nyolcszázhatvanegy autót gyújtottak fel Franciaországban szilveszter éjszakáján; öt éve nem volt ilyen alacsony a felgyújtott autók száma, ami az Európe 1 francia rádió szerint a koronavírus-járványnak és a kijárási tilalomnak tudható be.

Forrás: Shutterstock

Míg egy évvel ezelőtt szilveszterkor 1457 autót gyújtottak fel, az idén a belügyminisztérium újévi adatai szerint „csak” 861-et, ami 41 százalékos csökkenést jelent olvasható szombaton az Európe 1 honlapján.

Gérald Darmanin belügyminiszter a megyei vezetőkhöz intézett levelében kifejezetten kérte, hogy megyei adatokat ne hozzanak nyilvánosságra a „versengés” elkerülése érdekében.

Az idei szilveszter rendhagyó volt az este nyolc órától érvényes kijárási tilalom és az utcákon járőröző százezer rendőr és csendőr miatt. Az ő feladatuk volt a kijárási tilalom betartatása, az illegális partik és utcai rendbontások megakadályozása.

Különböző szabály- és törvénysértések, a maszkviselés mellőzése, a kijárási tilalom megsértése és nem engedélyezett tűzijáték miatt 6600 embert büntettek meg. Hatszázhatvankét embert előállítottak, közülük 407-et előzetes letartóztatásba helyeztek.

Közben szombat reggel véget ért a nyugat-franciaországi Lieuron településen több mint 2500 francia és külföldi spanyolok, britek, belgák és olaszok részvételével egy üresen álló hangárban tartott, nem engedélyezett táncparti, amelyet a hatóságoknak szilveszter éjszakáján nem sikerült megakadályozniuk. A rendőrségi kudarc után a prefektúra csendőröket vonultatott fel a helyszínhez. A mentők kéztisztító folyadékot és maszkokat osztottak, hogy korlátozzák a vírus terjedését.

Zenés rendezvény illegális szervezése és hatósági személyek elleni szándékos erőszak miatt is eljárást indítottak.

A helyi, Ille-et-Vilaine megyei prefektúra közleménye szerint a résztvevők felgyújtották a csendőrség egyik járművét, három másikat megrongáltak, a csendőröket pedig üvegekkel és kövekkel dobálták meg.

A hangárból csütörtök óta hallatszó techno zene szombat reggel hallgatott el. A prefektúra szerint az első szilveszterezők szombat hajnalban hagyták el a helyszínt. A prefektúra Twitter-üzenete szerint a rendvédelmi szervek szombat negyed tizenegy óta ellenőrzik a helyszínt.

Gérald Darmanin belügyminiszter szerint több mint 1200 jegyzőkönyvet vettek fel, teherautót, hangtechnikai eszközöket és áramfejlesztőket koboztak el.

Több mint 800 jegyzőkönyvet vettek fel a járványügyi előírások megsértése, a kijárási tilalom semmibevétele, a kötelező maszkviselés megsértése és illegális rendezvényen való részvétel miatt mondta el Emmanuel Berthier, a bretagne-i Ille-et-Vilaine megye prefektusa szombat reggeli sajtótájékoztatóján.

A csütörtök óta a kijárat előtt várakozó rendvédelmi szervek szisztematikusan igazoltattak mindenkit, aki gyalog vagy gépkocsin távozott a helyszínről.

A bretagne-i regionális közegészségügyi hivatal szombaton közleményben figyelmeztetett, hogy a tiltott rendezvényen nagy volt a koronavírus-fertőzés veszélye, és egyheti önkéntes házi karanténra, illetve teszt elvégzésére szólította fel a résztvevőket. A Rennes közelében fekvő városka tornaterme előtt antigénes tesztet végző szűrőállomást állítottak fel közölte a prefektúra.

Az illegális rendezvény szervezői után folytatódik a nyomozás.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!