Hármas csapás

2020.05.28. 17:22

Járvány, hőhullám és sáskajárás sújtja egyszerre Indiát

A koronavírus okozta járvány, a rekkenő hőség és az elmúlt évtizedek legsúlyosabb sáskajárása sújtja egyszerre Indiát, s miközben a hatóságok már a két hónapja tartó karantén feloldására készülnek, napi rekordokat döntöget az új fertőzöttek száma.

Fotós: Vishal Bhatnagar

Fotós: Vishal Bhatnagar

Újdelhiben kedden a hőmérő higanyszála 47,6 Celsius-fokra kúszott fel, ez volt az elmúlt 18 év legmelegebb májusi napja.

Az ország legnagyobb állama, Rádzsasztán sivatagos területein ötven fokot mértek azok után, hogy a múlt hónap volt minden idők legmelegebb áprilisa. Az országban súlyos a vízhiány, tízmilliók nem jutnak ivóvízhez, sokaknak pedig nem futja légkondicionálóra. Az emberek a közparkok fáinak vagy esővízgyűjtő lépcsős kutak árnyékában keresnek menedéket a hőség elől.

Az Aphan ciklon nagy kiterjedésű vihar, amely a múlt héten söpört végig a Bengáli-öblön hatalmas mennyiségű nedvességet szívott el. Ez száraz, forró légáramlatok kialakulásához vezetett, aminek következtében hőhullám sújtott le India középső és északi részére.

Ezzel egy időben sivatagisáska-rajok pusztítottak India belsejében, csapást mérve az amúgy is ingatag lábakon álló térségre, amely a karantén okozta gazdasági károkkal küzd.

A helyi földművesek kétségbeesésükben edényekkel csörömpölve, fütyülve és köveket hajigálva próbálják elkergetni a sáskákat, tüzet is raknak, hogy kifüstöljék őket. Az indiai sáskafigyelő szervezet egyik vezetője azt mondta, hogy megpróbálják útját állni a sáskajárásnak, még mielőtt megkezdődik a párzási időszak a júliusban beköszöntő monszun idején. Ha kudarcot vallanak, a sáskák elpusztíthatják India nyári termését figyelmeztetett.

Közben az egészségügyi hatóságok csütörtökön közölték, hogy

egy nap leforgása alatt 6500-zal nőtt az országban a koronavírussal fertőzöttek száma, ami újabb rekordmértékű növekedés.

Ezzel a fertőzöttek száma 158 ezer 332-ra emelkedett, és 4531-en haltak meg.

Narendra Modi miniszterelnök kormánya arra készül, hogy a hét végén újabb irányelveket határoz meg a koronavírus elleni küzdelemben, feltehetően meghosszabbítja a karantént a leginkább sújtott térségekben, míg máshol a gazdasági tevékenység fellendítését célozza meg.

Indiában 25 százalékra ugrott a munkanélküliség.

A gazdaság hirtelen leállása a március 25-én bevezetett vesztegzár nyomán súlyosan érintette a munkavállalókat és a vendégmunkásokat, akik gyalogszerrel menekültek a városokból vidéki otthonaikba.

Az országot sújtó hármas csapás közepette a hatóságok megpróbálnak egyensúlyozni a válságok megfékezéséhez szükséges követelmények között, arra szólítják fel az embereket, hogy védekezzenek a tikkasztó hőség ellen, de közben az újból megnyitott közparkokban és piacokon tartsák be a társas érintkezéshez előírt távolságot. Miközben a hőhullám jelentette veszély vegyül a járvány okozta kockázatokkal, a vírus terjedése felgyorsult és kiterjedt azóta, hogy a kormány a hónap elején elkezdett lazítani a karanténon, amely az egyik legszigorúbb a világon.

Borítókép: sáskahad repül a Radzsisztán állambeli Jaipur városában május 25-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!