Titokzatos rúnakő

2020.01.10. 07:26

Rendkívül baljóslatú klímakrízistől tarthattak a vikingek

A klímaváltozástól való félelmeket fogalmazhatta meg egy világhírű viking rúnakő egy kutatás szerint.

A IX. században emelt, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazó viking rúnakő a svédországi Ödeshög és Vattern-tó közelében álló Rök-templom mellett 2020. január 9-én.

Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség

Fotó: Jeppe Gustafsson

A Rök-kő, amelyet a Svédország középső részén lévő Vattern-tó közelében emeltek a 9. században, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazza.

Öt oldalát több mint 700 rúnajel borítja.

Feltételezések szerint egy elhunyt fiú emlékére emelték, a szöveg pontos jelentése azonban ismeretlen maradt, mivel egyes részei hiányosak és különböző írásformákat tartalmaz. A kő Theuderik hősi tetteit említi, ez egyes kutatók szerint Nagy Theuderik keleti gót királyra utal, a keleti gótok hatodik századi uralkodójára.

Három svéd egyetem szakértői most úgy vélik, lehetséges, hogy

a feliratok egy közelgő szélsőséges téli időszakra utalnak.

A felirat a fiú halála által kiváltott aggodalommal és egy újabb, olyan klímakrízistől való félelemmel foglalkozik, mint amilyen időszámításunk előtt 536 után történt írták a kutatók.

A hatodik századi krízisről úgy vélik,

számos vulkánkitörés okozta, amelyek drámaian befolyásolták a klímát. Csökkent az átlaghőmérséklet, tönkrement a termés, ezt éhínség és tömeges pusztulás követte.

A feltételezések szerint ennek következtében legalább 50 százalékkal csökkent a Skandináv-félsziget népessége. A szakértők szerint lehetséges, hogy ezen események emléke a mitológiát is befolyásolta.

A Rök-kő öt oldalát több mint 700 rúnajel borítja
Fotó: Jeppe Gustafsson / MTI/EPA/TT Hírügynökség

Az új értelmezés különböző szakterületek a nyelvtudomány, a régészet és a vallástörténet szakértőinek együttműködéséből született.

A rúnafeliratok egyes részei száz éven át tartó harcokra utalnak. A tudósok szerint azonban lehetséges, hogy másfajta harcokról lehet szó: a fény és a sötétség, a meleg és a hideg, az élet és a halál közti konfliktusról.

Borítókép: a IX. században emelt, a világ leghosszabb rúnafeliratát tartalmazó viking rúnakő a svédországi Ödeshög és Vattern-tó közelében álló Rök-templom mellett 2020. január 9-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!