Január 31.

2020.01.15. 16:11

Megkondulhat a Big Ben a Brexit napján

Boris Johnson közösségi finanszírozásból szólaltatná meg a felújítás alatt álló londoni parlament tornyának híres harangját.

London, 2017. augusztus 21. A londoni parlament óratornyát, a Erzsébet-tornyot, népszerûbb nevén a Big Bent fényképezik turisták egy emeletes buszról 2017. augusztus 21-én, azon a napon, amelyen a torony szintén Big Benként ismert nagyharangja jó idõre utoljára kondul meg. A london egyik jelképének tekintett tornyot és a harangot felújítják, és az utóbbi kivételes eseményektõl eltekintve a munkálatok négy éve alatt néma marad. (MTI/EPA/Andy Rain) *** Local Caption *** 53716884

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Andy Rain

Közösségi finanszírozás segítségével tenné lehetővé Borisz Johnson brit kormányfő, hogy megszólalhasson a felújítás alatt álló londoni parlament tornyának híres harangja, a Big Ben Nagy-Britannia Európai Unióból való kivonulásának napján, január 31-én.

A 13,7 tonnás harang 2017 óta leginkább néma, mivel a hivatalosan Erzsébet-toronynak nevezett óratornyot felújítják, csak nagyon fontos események idején, például az újév köszöntésekor szólaltatják meg a jellegzetes hangú harangot.

A brit parlament alsóházának egyik bizottsága elutasította Brexit-párti képviselők azon javaslatát, hogy az unióból való kilépés alkalmából is szóljon a harang, mondván, az nagyon költséges lenne.

Johnson kedden a BBC televíziónak adott interjújában elmondta, hogy 500 ezer fontba kerülne, ha január 31-én éjfélkor megszólaltatnák a harangot. Azonnal felvetette, hogy az ország polgárai adakozhatnának e célból.

Boris Johnson brit miniszterelnök a parlamentbe indul a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti alsóházi félórájára a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2020. január 15-én
Fotó: Will Oliver / MTI/EPA

Kidolgozunk egy tervet, így az emberek elősegíthetnék a Big Ben harangjátékának megszólalását. A harangnyelvet elvitték, ezért azt helyre kell állítani, hogy megrendelhessük a Big Ben harangjátékát a Brexit éjszakáján. Ez nagyon költséges

mondta.

A kormányfő szóvivője közölte, hogy nincs külön kormányalap a pénz összegyűjtésére, de ha mások összegyűjtik az összeget, a kormány tárgyalna a parlament illetékeseivel.

Bármi is történjen, a kormány biztosítani fogja, hogy január 31-et tisztességesen megünnepeljék

hangoztatta.

Borítókép: a londoni parlament óratornyát, a Erzsébet-tornyot, népszerűbb nevén a Big Bent fényképezik turisták egy emeletes buszról

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!