tomboló szőnyeg

2019.06.10. 20:20

Brutális sáskajárás pusztít Szardínián

Hatvan éve nem látott sáskajárás pusztít Szardínia szigetén, a rovarok már 2000 hektáron elpusztították a termést – jelentette hétfőn a La Stampa című olasz lap.

A Kuwaiti vendor shows locusts, sold as food, at a market in Kuwait City on February 21, 2019. (Photo by Yasser Al-Zayyat / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Yasser Al-Zayyat

A sáskák valósággal szőnyegként borítják be a sziget középső részén fekvő Nuoro, Ottana és Orani települések környékét – írja a lap a Sassari Egyetem rovarszakértőjére, Ignazio Florisra hivatkozva.

A szokatlan sáskajárás azzal függhet össze, hogy a viszonylag hűvös május után hirtelen megemelkedett a hőmérséklet az Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten.

Szakértők szerint már nincs mit tenni a sáskák ellen,

a legjobb védekezés az elhanyagolt földterületek megművelése lenne.

A legelők és széna nélkül maradt közép-szardíniai gazdák már a sziget más részeiről „importálnak” takarmányt, ami megdrágítja az állattartást.

Szakértők szerint félő, hogy ha elfogy a hagyományos táplálékuk, a sáskák más kultúrákat is megtámadhatnak, például szőlőket.

A Coldiretti agrárszövetség a kormány segítségét kérte a sáskajárás sújtotta földművesek megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!