hó volt, hó nem volt

2018.12.05. 16:36

Hintót húznak szán helyett a huskyk Lappföldön

Sorra törlik a Lappföldre induló charterjárataikat a brit utazási irodák, mivel a szigetország lakóit cseppet sem vonzza a hó nélküli Észak-Finnország gondolata.

A Siberian Husky resting on another dog after a ride on December 15, 2008, in a Husky farm in Rovaniemi. Husky is a general term for several breeds of dogs used as sled dogs. Huskies were originally used as sled dogs in northern regions but are now also kept as pets. Historically, the word "husky" is a corruption of term "Eskie," also shared by the Inuit tribes. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN (Photo by OLIVIER MORIN / AFP)

Fotó: AFP

A Lappföldre induló decemberi charterjáratok népszerűsége az elmúlt két évtizedben kezdett növekedni Nagy-Britanniában, ahol

elsősorban „fehér havas téli csodavilágként” hirdetik az észak-finnországi tartományt.

A mostani szokatlan hóhiány miatt azonban több brit utazásszervező cég is törölni kényszerült lappföldi járatait.

A Finn Meteorológiai Intézet korábbi közlése szerint idén

novemberben volt a legvékonyabb a hótakaró Lappföldön a mérések 1961-es kezdete óta,

noha területileg azért vannak eltérések.

Az YLE finn állami műsorszórónak nyilatkozva egy helyi vállalkozó, Juha-Pekka Mikkola elmondta, hogy a már kifizetett szolgáltatások árát is visszatérítik, de alternatív programokat is kínálnak a turistáknak.

A huskyk például most nem szánt, hanem hintót húznak.

A turistaszállók egy részén megőrizték a havat a múlt télről, de ezt a tartalékot csak 0 Celsius-fok alatt lehet bevetni, mert melegebb időben hamar elolvad.

Néhány szolgáltató a hóvásárlás mellett döntött.

Az ázsiai turisták körében mindeközben korántsem csökken Lappföld népszerűsége, mivel náluk sokkal inkább az északi fény megcsodálásának lehetőségével hirdetik a tartományt. Az északi fényt nem befolyásolja a hó, sőt, a sötét színű terep még látványosabbá is teszi.

Noha egyelőre nem túl biztatóak a mutatók, a lappföldi repülőterek csaknem 700 charterjárat fogadására készülnek a karácsonyi szezonban.

Borítókép: a huskyk sem lelkesednek az ötletért

AFP / Olivier Morin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!