ki mint vet

2018.11.12. 09:47

Vádat emeltek a „gyümölcsterrorista” ellen

Bíróság elé állítanak Ausztráliában egy ötvenéves nőt, miután a rendőrség hétfőn megvádolta azzal, hogy tűket szúrt a boltokban eladásra szánt eperbe; a „gyümölcsterrorizmusként” elhíresült esetek nagy riadalmat keltettek, és jelentős károkat okoztak az ausztrál gyümölcstermesztő ágazatnak.

Forrás: twitter.com

A rendőrség közölte hétfőn, hogy hétrendbeli gyümölcsszennyezéssel vádolta meg a nőt. A vádlottra – aki korábban a gyümölcskereskedelmi ágazatban dolgozott – tíz évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki, ha bűnösnek találják. Az 50 éves My Ut Trinh az ügyészek szerint vélt vagy valós munkahelyi sérelmei miatt akart elégtételt venni azzal, hogy tűket szúrt az eprekbe. A nő a gyümölcsszedők felügyelőjeként dolgozott egy Brisbane-től északra fekvő eperfarmon.

Az eperbotrány szeptember közepén robbant ki Queensland államban azután, hogy egy férfit hasi fájdalmakkal kórházba vittek, miután lenyelt egy tűvel átszúrt epret, amelyet egy szupermarketben vásárolt. Az eset valóságos lavinát indított el, a közösségi médiában

számtalan felvétel jelent meg tűvel átszúrt eprekről és másfajta gyümölcsökről, kezdve az almától egészen a banánig.

Csakhamar minden ausztráliai államból érkeztek hasonló jelentések, táplálva azt a félelmet, hogy az epres támadónak utánzói akadtak.

A hatóságok és a termelők hiába keresték a választ a történtekre, jóllehet Queensland 100 ezer ausztrál dolláros (körülbelül 20 millió forint) nyomravezetői díjat is felajánlott. A termelők kreatív megoldásokhoz folyamodtak, például

fémdetektorokkal vizsgálták át a polcokra került gyümölcsöt, de sokuk áruja veszendőbe ment,

miután több ország leállította az ausztrál eperimportot. Egyedül Queenslandben az epertermelés mintegy 160 millió dolláros üzlet, a szabotázs nyomán pedig felére zuhantak a felvásárlói árak az eperszezon tetőpontján.

Jon Wacker queenslandi rendőrfőnök hétfőn elmondta, hogy

pályafutása valószínűleg legnehezebb nyomozását folytatták le.

A rendőrség 186 bejelentést kapott, közülük 15 hamisnak bizonyult.

A queenslandi epertermesztőket tömörítő szövetség hétfőn üdvözölte az első vádemelést az ügyben, és úgy fogalmazott közleményében, hogy a válságot a közösségi média gerjesztette, a botrány tényleges vesztesei pedig az epertermesztők voltak, illetve bizonyos mértékben más gyümölcstermesztők és exportálók.

Annastacia Palaszczuk queenslandi miniszterelnök egymillió ausztrál dolláros (205 millió forint) segítséget ígért a kárt szenvedett a gazdálkodóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!