Sok celeb és az elnök is ringbe szállt

2018.10.15. 11:19

Botrányok és kampányőrület árán, de meglett az év madara Új-Zélandon

Hosszú út vezetett az óriás gyümölcsgalamb diadalához: voltak, akik a Tinder társkereső oldalon is bejelentkeztek a madarak nevében.

Az óriás gyümölcsgalamb, maori nevén a kereru lett az év madara Új-Zélandon, ahol a kampány szenvedélyes közösségimédia-csatákkal, a szavazás körüli botrányokkal és a Tinder párválasztó oldal bevetésével zajlott.

A kereru nagy testű, mintegy félméteresre megnövő galambféle, amelynek jellegzetes tollazata a hátán és a fején zöld, a hasán fehér.

Érett gyümölcsökkel táplálkozik, s mivel az a szervezetében megerjed, előfordul, hogy a kereru leesik a fáról, mert „megrészegülve” nem képes kapaszkodni.

A kererupopuláció nagyjából állandó, de egyes régiókból, ahol ragadozói túlságosan elszaporodtak, csaknem eltűnt már – közölte az új-zélandi Forest and Bird természetvédelmi szervezet.

Az év madara választását a szervezet hirdette meg, hogy felhívja a figyelmet az ország páratlan madárvilágára és egyes fajok veszélyeztetettségére.

Az internetes szavazásban a madárszeretők tízezrei vettek részt az iskolásoktól a nyugdíjasokig. A versenyt megzavarta, hogy több száz voks érkezett ausztrál számítógépekről, ám ezeket még időben sikerült kiszűrni. Hamis szavazatokkal már a korábbi években is megpróbálták megváltoztatni a verseny állását.

Akadtak olyan szavazók, akik a Tinder társkereső oldalon is bejelentkeztek a madarak nevében, hogy ezzel is élénkítsék a kampányt.

Hírességek is bevetették magukat kedvenc madaruk mellett: Stephen Fry a kakapóért, a Bill Bailey humorista-színész pedig a ritka takahéért szállt ringbe.

Jacinda Ardern kormányfő, aki a fekete viharmadarat támogatta voksával, hétfőn Twitter-üzenetben ismerte el, hogy vesztett, és üdvözölte a győztes kererut.

Idén rekordszámú, 48 ezer szavazatot adtak le az új-zélandiak az év madara választáson.

Borítókép: a kereru. Forrás: Wikimedia / Justin Bell / CC BY-SA 2.5

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!