adó-vevő

2018.08.08. 14:50

Börtönbüntetésre ítéltek hat embert puskázás miatt

A posztgraduális képzésre felvételizők vezeték nélküli adóvevőkön keresztül beolvasták a tesztkérdéseket az őket távolról segítő közreműködőknek, akik tankönyvekből keresték ki nekik a megfelelő válaszokat. A csalók összesen 33 vizsgázónak segítettek három különböző vizsgahelyszínen.

Forrás: afp

Börtönbüntetésre ítéltek hat embert Pekingben egy egyetemi felvételi vizsgán történt csalásban játszott szerepük miatt – jelentette a kínai állami média szerdán.

A kedden elítélt hat ember közül kettő maga is vizsgázó volt, akik a társaik közül további ügyfeleket toboroztak a csaláshoz, a többi négy pedig a vizsgázókat távolról segítő közreműködő.

A CCTV kínai állami televízió beszámolója szerint a helyi rendőrség a helyszínen fogta el a csalásban érintett hat embert, és elkobozták az adóvevőiket. A riport arra nem tér ki, hogy a rendőrség hogyan szerzett tudomást az esetről.

Az egyelőre nem ismert, hogy a csaló vizsgázók mennyit fizettek a szolgáltatásért, vagy hogy milyen büntetésben részesültek a vizsgacsalás miatt, de a hasonló esetekben a diákokat tartósan eltiltották a felvételi vizsgákon való részvételtől.

A hat elítéltet 20 hónaptól 4 évig terjedő börtönbüntetéssel, és 10-40 ezer jüan (mintegy 1 millió 600 ezer forint) pénzbírsággal sújtották.

Kínában 2016 novemberétől lépett életbe egy törvénymódosítás, mely bűncselekménynek minősíti a vizsgacsalás szervezését, az ehhez szükséges felszerelések biztosítását, a csaláshoz nyújtott bármiféle segítséget, valamint azt, ha valaki más nevében vizsgázik. Azóta a pekingi bíróságok mintegy 34 vizsgázással kapcsolatos esetben folytattak eljárást, köztük négyszer csalás, 29 alkalommal pedig más helyett való vizsgázás ügyében – írja a Global Times kínai állami híroldal.

Borítókép: Illusztráció

AFP / Xinhua / Liang Xu

Címkék#Kína

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!