nagyon kimerült

2018.06.10. 13:50

A Szegedi Vadasparkban gondozzák a befogott medvét

A valószínűleg nőstény állat meglepte a szakembereket a szelídségével. További sorsáról hétfőn egy bizottság dönt.

Szeged, 2018. június 10. A Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében a Sándorfalva közelében altató lövedékkel meglőtt, majd befogott medve 2018. június 10-én. Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd több száz kilométeres kóborlás után 2018. június 8-án a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be. A 2-3 évesre becsült, fokozottan védett fajhoz tartozó állat visszakerül a Bükki Nemzeti Parkba, de szabadon engedése előtt jeladót kap, hogy egyszerűbb legyen nyomon követni a mozgását.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Veprik Róbert, az állatkert igazgatója az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy a 2-3 éves állat – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – valószínűleg nőstény.

A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres kóborlás során. Miután a Szegedi Vadasparkba szállították, az állatkert medveházának egyik elkülönítő helyiségében helyezték el. Inni és enni kapott, kiengedése után azonnal nekilátott az almából, répából és céklából álló menühöz.

Az állat további sorsáról hétfőn – valamennyi érintett szervezet képviselőjéből álló – bizottság dönt, mert a medve viselkedése a szakembereket is meglepte, túlságosan szelídnek, békésnek tűnik – közölte az igazgató.

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár térségében figyelték meg. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy az igazgató altató lövedékkel elkábította.

Borítókép: A medve kimerült a nagy kóborlásban

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!