pálfordulás

2018.03.15. 14:51

A Versace lemond az állatprémekről

A Versace a jövőben nem használ fel állatprémet a termékeiben - jelentette be Donatella Versace egy interjúban, amelyet a The Economist című brit hetilap 1843 című magazinjának adott.

(FILES) In this file photo taken on July 8, 2000 British model Erin O'Connor presents a fur coat over a decollete shirt and straight pants by Donatella Versace for the Versace Haute-Couture Fall Winter 2000-2001 collection in Paris. Donatella Versace has said her family's luxury fashion label will no longer use real furs in its products, according to an interview with a British magazine. / AFP PHOTO / PIERRE VERDY

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Pierre Verdy

„Nem akarom, hogy állatokat öljenek meg ruhákért. Ez nekem nem tűnik helyénvalónak” – mondta a divatmárkát megalapító Gianni Versace húga, Donatella Versace.

A magazin szerint pálfordulásról van szó, mert a milánói központú divatárucég honlapján még mindig hirdeti a valódi szőrméből készült termékeket.

Az állatprém elutasításával a Versace-ház olyan divatgurukhoz csatlakozik, mint Giorgio Armani, aki 2016-ban belépett a Fur Free Alliance-be, a Szőrmementes Szövetségbe. Nemrég a Gucci is kivonta kínálatából a valódi szőrmét. Nem használja fel az állatok bundáját Calvin Klein, Hugo Boss és Ralph Lauren sem.

A LAV olasz állatvédő szervezet adatai szerint világszerte évente 95 millió állatot ölnek meg a prémjéért, főleg Európában és Kínában. A szervezet nemrég elindította Animal Free Fashion nevű programját, amely erkölcsi elismerésben részesíti az állati termékeket elutasító vállalatokat, s a kezdeményezésnek nagy sikere van.

Világszerte 750 kiskereskedelmi cég, köztük a Hugo Boss, a Yoox Net-a-Porter és Stella McCartney csatlakozott egy másik kezdeményezéshez, a Fur Free Retailerhez.

A Versacét eddig heves bírálatok érték olyan állatok bundájának a felhasználásáért, mint a vidramenyét (nyérc) vagy a nyestkutya.

A Versace egy nagy befolyású divatház, a túlzó csillogás szimbóluma, amelynek döntése a valódi szőrme mellőzéséről jelentős előrelépés – állapította meg az állati prémekkel folytatott kereskedelem teljes beszüntetéséért küzdő nemzetközi szervezet, a Humane Society International.

A Nemzetközi Szőrmeszövetség csalódottságának adott hangot. A szőrmegyártók szerint a nagy divatházak többsége továbbra is használni fogja az állati prémet, mert tisztában van azzal, hogy „egy természetes termékről van szó, amelyet felelős módon állítanak elő”.

Borítókép: AFP PHOTO / Pierre Verdy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!