egyedi darab

2017.12.28. 12:49

Elárverezik Hitler Mercedesét

Elárverezik azt a nagyteljesítményű és fényűző Mercedest, amelyben Adolf Hitler parádézott hadi sikerek ünneplésekor és magas rangú külföldi vendégek fogadásakor.

People cheer at Hitler's victory procession outside of the new Reichs Ministry of Aviation on Wilhelmplatz in front of a crowd of cheering people as Hitler returns from his Felsennest headquarters after the Armistice of Compiegne was signed that ended the western campaign in France in Berlin, Germany, 06 July 1940. Photo: Berliner Verlag / Archive - NO WIRE SERVICE

Az annak idején szuper Mercedesként emlegetett luxuslimuzint január 17-én bocsátják árverésre az amerikai Arizona államban, a bevétel 10 százalékából a nácizmussal kapcsolatos felvilágosító munkát támogatják.

Az 1939-es évjáratú Mercedes-Benz 770K Grosser fontos propagandaszimbólum volt a Harmadik Birodalomban.

Hitler a nyitható tetejű autóban állva ünnepeltette magát az ujjongó tömeggel a parádék alkalmával, így például a Franciaország 1940-es kapitulációja alkalmából rendezett berlini ünnepségen vagy amikor Benito Mussolini olasz fasiszta diktátort fogadta.

A 160 kilométer per órás csúcssebességre képes, 7,7 literes limuzin a háború vége felé az előrenyomuló amerikai csapatok birtokába került Franciaország területén. Mivel nem ismerték a múltját, az autót a katonai rendőrség járműparkjához csatolták. A háború után rövid ideig egy belga férfi birtokolta, majd egy amerikai veteránegyesülethez került; az Egyesült Államokban többször gazdát cserélt. A kocsi 2002-ben került vissza Európába, 2009-ben egy orosz milliárdosnak adták el. A januári árverést lebonyolító Worldwide Auctioneers nem fedte fel az eladó kilétét, de szakértők abból indulnak ki, hogy 2009 óta a jármű nem váltott tulajdonost.

Az aukciósház hangsúlyozza, hogy az árverés célja nem Hitler ünneplése, hanem „a 20. század egyik kiemelkedő járművének, a mérnöki és szakipari munka egy csúcsteljesítményének bemutatása”.

Az árverésre kerülő modellből mindössze négy darab készült 1939-ben.

Borítókép: BERLINER VERLAG / ARCHIV / DPA-ZENTRALBILD / DPA /AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!