törékeny történelem

2017.10.26. 12:49

Sok-sok évvel ezelőtt is pusztítottak gyilkos árhullámok

A világ legrégebbi ismert cunamiáldozatának maradványát találhatták meg kutatók Pápua Új-Guineán.

An undated handout photo recieved from the Univerisity of New South Wales (UNSW) shows researchers talking to people from Aitape in Papua New Guinea where a 6,000 year-old skull found is likely the world's oldest known tsunami victim. A 6,000-year-old skull found in Papua New Guinea is likely the world's oldest-known tsunami victim, experts said on October 26, 2017 after a new analysis of the area it was found in. The partially preserved Aitape Skull was discovered in 1929 by Australian geologist Paul Hossfeld, 12 kilometres (seven miles) inland from the northern coast of the Pacific nation. / AFP PHOTO / UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES / Ethan COCHRANE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES / ETHAN COCHRANE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == NO ARCHIVE

Fotó: AFP

A csendes-óceáni szigeten Aitape városka közelében 1929-ben talált rejtélyes koponyadarabról a kutatók sokáig úgy hitték, hogy a Homo erectus egy 140 ezer évvel ezelőtt kihalt fajától származik. Újabb kutatások kiderítették, hogy a koponyatöredék mindössze 6000 éves.

Egy nemzetközi kutatócsoport alaposan megvizsgálta azt az üledékréteget is, amelyben a csontot megtalálták, és megállapították, hogy összetétele nagy hasonlóságot mutat azzal az üledékkel, amelyet a térséget 1998-ban sújtó szökőár hagyott maga után, például hasonló mikroszkopikus óceáni organizmusokat találtak benne.

A megtalált koponya darab
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

Az aitapei koponya egy folyómederben került elő, 12 kilométerre a tengerparttól. A geológiai vizsgálat során szökőár egyértelmű jeleit találták meg, és megállapították azt is, hogy a lelőhely hajdan tengerparti lagúna volt.

A koponyadarabon kívül nem találtak más csontot, de ez is egybevág azzal, hogy szökőár idején az áldozatok közül sokakat sodor magával az áradat a lagúnákba, ahol krokodilok végeznek velük, így történt ez 1998-ban is.

Az 1998-as gyilkos szökőár több mint 2000 emberéletet követelt Pápua Új-Guineán, egész falvakat törölt el a Föld színéről, pusztítást végzett a termésben és áttelepülésre kényszerített sok túlélőt.

Az üledékben tapasztalt „földtani hasonlóságok” arra utalnak, hogy a térségben az emberek évezredek óta együtt élnek a szökőár jelenségével

- állapították meg a kutatók a PLOS One tudományos folyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmányukban.

Borítókép: Kutatók beszélgetnek Aitape közelében, ahol a leletet megtalálták 1929-ben.

AFP PHOTO / UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!