Egyperces

2016.09.06. 17:00

Megtalálták minden idők legrégebbi fosszíliáját

A lelet 3,7 milliárd éves, Grönlandon akadtak rá.

BAMA

Úgy néz ki, megvan a legrégebbi bizonyíték a földi életre: 3,7 milliárd éves fosszíliára bukkantak Grönlandon, írja az NBC News.

Az ausztrál Wollongongi Egyetem kutatócsapata sztromatolitokat talált az Isua zöldkő-övezeten, melyek a globális felmelegedés-okozta olvadással kerültek felszínre. A sztromatolit közvetett bizonyíték az életre: ez egy olyan ősszikla, mely úgy jött létre, hogy a vízben sodródó, egymáshoz tapadt baktériumok hártyájába homokszemcsék sodródtak, majd az idő során ezek kötöttek össze kővé. Az üledékszerkezet tehát nem maga a bizonyíték az életre: az azt létrehozó, ősi bakteriális film az.

Ha a kutatóknak sikerül bebizonyítaniuk, hogy az Isua-sztromatolitokat valóban baktériumok hozták létre, az azt jelenti, hogy olyan élet nyomára bukkantak, amely több mint 200 millió évvel öregebb az eddig legrégebbinek hitt nyomnál. Ami egyébként szintén sztromatolit, csak azt Ausztráliában találták.

Allen Nutman vezetésével a kutatócsapat most pontosan amellett érvel, hogy a grönlandi leleteket ugyanúgy baktériumok hozták létre, mert az őskövek komplexitása és elrendeződése nagyon hasonlít az ausztrál leletére. A tudósok egészen biztosak a dolgukban.

Genetikai bizonyítékok alapján azt feltételezik, hogy az élet négymilliárd évvel ezelőtt született meg a Földön, csupán félmilliárd évvel a bolygó keletkezése után. Ha az ausztrál csapatnak valóban igaza van, akkor ezzel a 3,7 milliárd éves lelettel újabb, óriási lépést tettünk az élet bölcsőjének feltárása felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!