Lenyűgöző mutatvány

2020.09.09. 18:00

Videón az 5G-s mobillal 2000 mérföld távolságról irányított versenyautó

Nyilván vegytiszta marketing a film, de akkor is hihetetlen, mit tud egy 5G-s új Xiaomi Mi 10 Ultra okostelefon.

Forrás: Shutterstock

Nem kisebb vállalkozásról van szó, mint hogy a nemrég bemutatott Xiaomi Mi 10 Ultra okostelefonnal 5G SA hálózaton a messzi távolból irányítottak egy módosított sportautót – a versenytársában viszont fizikailag ott ült a profi autóversenyző.

Nyilván megrendezett eseményről van szó, védett útvonalon, zárt versenypályán, de akkor is sokat mond a telefon – és egyáltalán az 5G hálózat – képességeiről.

Hogy ez egyáltalán megvalósulhasson, ahhoz rendkívül alacsony késleltetési sebességre van szükség.

A Zhejiang International Circuit-on elindított sportautót szoftveresen is külön felkészítették, alapos előzetes teszteléseken esett át, s egy gyakorlott e-sport játékos babrált az okostelefonnal.

5G NSA, valamint az 5G SA

Az 5G hálózatok kezdeti változatukban NSA-n (Non-Standalone Networking, nem önálló hálózat) működnek, amely még használja a jelenlegi 4G hálózati architektúrát. Nagyon gyors, de minden 5G funkciót, így a rendkívül alacsony késleltetési időt még nem tudja produkálni. Ezzel indultak el az első 5G hálózatok.

A cél az 5G SA (önálló hálózat) kiépítése, ami elérhetővé teszi a szupergyors reakcióidőt is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!