Tippek-trükkök

2020.03.24. 06:00

Vásárol online? Így kerülheti el a számítógépes vírusokat

Egyre többen döntenek úgy, hogy online vásárolnak – közülük néhányan azonban az első alkalommal fognak netes vásárlásba.

Forrás: Shutterstock

David Emm, a Kaspersky vezető biztonsági kutatója szerint a számítógépes bűnözők megpróbálják megragadni a kínálkozó alkalmat a gyakorlatlan felhasználók adatainak eltulajdonítására, vagy közvetlen pénzügyi károk okozására.

Az online vásárlás ezekben az időkben bölcs döntés, de az interneten kiberbűnözők által terjesztett számítógépes vírusok elkerülése érdekében fogadjuk meg az alábbi tanácsokat.

A biztonságos vásárlás alapjai

  • Ellenőrizzük az online áruház valódiságát.
  • Kerüljük az ingyenes tárhelyszolgáltatásokon regisztrált üzleteket. Ha az áruház webhelyével kapcsolatban bármilyen gyanú merül fel, keressük fel a WHOIS weboldalt, hogy kiderüljön, mióta létezik a domain, illetve ki a birtokosa. Ha a domain friss, és valamilyen rejtélyes entitáshoz regisztrált, akkor ne használjuk az oldalt.
  • Kézzel gépeljük be az URL-t a böngészőbe, ne e-mailekben küldött linkekre kattintsunk!
  • Ellenőrizzük, hogy a lakat jel / HTTPS szerepel-e címsorban, amikor a fizetésre kerül a sor.
  • Soha ne mentsük el bankkártyánk adatait weboldalakon.
  • Használjunk biztonsági megoldást a készüléken, beépített funkciókkal, ami biztonságos környezetet hoz létre minden pénzügyi tranzakcióhoz és megakadályozza a csalásokat. Ilyen például a Secure Connection és az Internet Security.
  • Borítóképünk illusztráció

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!