Űrkutatás

2021.08.18. 13:10

Teljesítette küldetését a kínai Csu-zsung marsjáró

A kínai Csu-zsung marsjáró a terveknek megfelelően teljesítette felderítési feladatait a Mars felszínén – közölte kedden a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA).

Mars, 2021. június 11. A Kínai Nemzeti Ûrügynökség (CNSA) által közreadott, és egy távirányítású kamera által készített felvétel a Csu-Zsung marsjáróról és az ûrszondáról levezetõ rámpáról a Marson 2021. június 11-én. A kínai Mennyei Kérdések-1 (Tienven-1) ûrszonda, fedélzetén a Csu-Zsung marsjáróval május 15-én szállt le a vörös bolygóra és három hónapon át fog vizsgálódni.

Forrás: MTI / EPA / CNSA

Fotó: -

Augusztus 15-ével bezárólag a robotjármű 90 marsi napon – nagyjából 92 földi napon – át dolgozott a vörös bolygó felszínén, ez idő alatt az összes tudományos eszköze működésbe lépett.

A CNSA szerint a rover tovább halad a bolygó Utopia Planitia nevű síkságának déli részén és újabb feladatokat fog végrehajtani.

A Tienven-1 űrszonda tíz hónapon át tartó utazást követően érte el a vörös bolygót, ahol leszállóegysége május 15-én hajtott végre sikeres landolást.

A kínai mitológiai egyik ősi tűzistenéről elnevezett Csu-zsung marsjáró 1,85 méter magas, súlya pedig 240 kilogramm. A járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről irányítják.

A Mars légkörének és talajának vizsgálata mellett a rover képeket is készít és feltérképezi a síkság környékét.

Borítókép: a Kínai Nemzeti Űrügynökség (CNSA) által közreadott, és egy távirányítású kamera által készített felvétel a Csu-zsung marsjáróról és az űrszondáról levezető rámpáról a Marson 2021. június 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!