Szörnyű katasztrófa

2019.03.21. 09:31

Szoftveres oka lehetett a Boeing tragikus balesetének

A repülőgépgyár üzembe helyezte a közelmúltban kétszer is katasztrófát szenvedő 737 MAX típusú gépek automatikájának új szoftverét.

Feleségét elveszítõ férfit tartanak vissza a biztonsági szolgálat emberei a helyszínen, az etióp fõvárostól, Addisz-Abebától délkeletre fekvõ Bisoftu közelében

Fotó: MTI/AP/Mulugeta Ayene

A gyártó dolgozik a kezeléséhez szükséges kézikönyvön, jelentette be szerda este az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA).

A hatóság leszögezte: a repülésbiztonság szempontjából elsődleges fontosságúnak tartja e két feladat elvégzését. Annál is inkább, mert a vasárnap lezuhant etiópiai gép feketedobozainak franciaországi vizsgálatakor kiderült:

a zuhanó gépen a pilóta nem találta meg a kézikönyvben a hiba orvoslásához szükséges manőver leírását.

A TUI cégóriás részére épülõ egyik Boeing 737 MAX 8-as típusú repülõgépet vizsgálják szerelõk
Fotó: MTI/AP/Ted S. Warren

A chicagói székhelyű Boeing a szoftver gyors frissítését ígérte, de az FAA szerda esti közleménye szerint a gyártó egy teljesen új szoftvert dolgozott ki. Amerikai sajtójelentések szerint azonban az európai és kanadai légügyi hatóságok – a korábbi rossz tapasztalat okán – egyelőre

gyanakvással fogadták hírt, maguk akarnak meggyőződni

a vitatott 737 MAX típusú gépek biztonságosságáról, írja az MTI.

Szerdán a tavaly ősszel lezuhant indonéziai Lion Air egyik áldozata nevében pert indítottak egy chicagói szövetségi bíróságon a Boeing ellen. A részletekről azonban a felperes nem nyilatkozott, és a repülőgépgyár szóvivője sem kommentálta a hírt.

A nap folyamán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott abba a nyomozásba, amely azt hivatott feltárni, hogy miként, milyen körülmények között adott repülési engedélyt az FAA a Boeing MAX-gépeknek. Az FBI bekapcsolódását demokrata párti kongresszusi politikusok is sürgették.

A képviselőházban a jövő héten hallgatják meg a Boeing vezetőit, valamint az FAA illetékeseit, és a szenátus is meghallgatást tervez a katasztrófákat okozó hibák felelőseinek kiderítésére.

Borítóképen: Feleségét elveszítő férfit tartanak vissza a biztonsági szolgálat emberei a helyszínen, az etióp fővárostól, Addisz-Abebától délkeletre fekvő Bisoftu közelében (MTI/AP/Mulugeta Ayene)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!