A legközelebbi csillag

2020.01.31. 12:04

Soha nem láttuk még ilyen nagy felbontású képen a Napot

Bekapcsolták Maui szigetén a naptávcsövet: hihetetlen látványt kaptunk a Naprendszer központi csillagáról.

A naptávcső Maui szigetén, Hawaii-n.

Forrás: AFP / NSO / NSF / AURA

Fotó: AFP

Az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) Daniel K. Inouye naptávcsöve (DKIST) mintegy 3000 méterrel a tengerszint felett, a Maui szigeten lévő Haleakala vulkán tetején áll.

Csillagászok azt remélik, hogy a legközelebbi csillag tanulmányozása közelebb visz minket számos tudományos rejtély megoldásához.

Fotó: NSO/AURA/NSF

A 25 km/pixel felbontású kép azt mutatja, hogy a Nap felületén „Texas méretű” (Texas: 696 241 km², Magyarország: 93 030 km²), önálló, sejtszerű darabok láthatók.

Ide kattintva, s a videót elindítva még jobban megfigyelhető a plazma előszivárgása, kiemelkedése, majd visszasüllyedése a sötétebb sávokban.

A hivatalos megfigyelések júliusban kezdődnek a DKIST, a világ legerősebb naptávcsöve segítségével. A várakozások szerint pontos méréseket tudnak majd végezni központi csillagunk mágneses mezőjéről, ami hozzájárulhat a napkorona megértéséhez.

A távcső a napkitörések előrejelzésében és az űridőjárás pontosabb megértésében is hasznára lehet a tudósoknak. A Nap mágneses kitörése tönkre teheti a műholdakat, csődöt mondhat a GPS, nehezíti a légiközlekedést és áramkimaradásokat is okozhat.

A naptávcső további csodálatos képeket ígér.

Borítóképünkön a naptávcső Maui szigetén, Hawaii-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!