Üzemszerű működésben

2020.11.17. 08:43

Sikeresen megérkezett az űrállomásra a SpaceX új missziója

Kedden kapcsolódott a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a SpaceX magántársaság első üzemszerűen indított űrhajója, fedélzetén három amerikai és egy japán asztronautával, akik tavaszig dolgoznak majd az űrállomáson.

This artist illustration shows the SpaceX Crew Dragon spacecraft docking to the International Space Station. SpaceX is one of two American companies working with NASA to design, build, test and operate safe, reliable and cost-effective human transportation systems, restoring the nation’s human launch capability to and from the station.

Forrás: SpaceX

Fotó: SpaceX

A NASA Kennedy űrközpontjából, Cape Canaveralből egy nappal korábban felbocsátott Crew Dragon közép-európai idő szerint kedden 05:01-kor kapcsolódott az űrállomáshoz, 27 órás teljesen automatizált repülést követően.

A megérkezés boldog pillanatai a Twitteren:

The " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@SpaceX #CrewDragon hatch opened at 1:02am ET and astronauts Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker and Soichi Noguchi entered the station moments later joining the Exp 64 crew. https://t.co/yuOTrYN8CV pic.twitter.com/gbmPpibTXc

— Intl. Space Station (@Space_Station) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">November 17, 2020

Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajóst az ISS-en amerikai kollégájuk, Kate Rubins üdvözölte, amikor a két legénység között létrejött az első rádiós kapcsolat.

A Föld fölött körülbelül 400 kilométerrel lebegő űrállomáson jelenleg Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz asztronauta, valamint Kate Rubins dolgozik.

A SpaceX egy évtized alatt kifejlesztett új űrkapszulája idén május végétől augusztus elejéig járt először az űrben két amerikai veterán asztronautával, Robert Behnkennel és Douglas Hurley-vel. Ez volt az első eset az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjazása” óta, az elmúlt kilenc évben az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

A NASA és a SpaceX megállapodása szerint a mostanit még öt másik teljes űrmisszió követi 15 hónapon belül, de a vállalat közben űrturisták – például Tom Cruise színész – számára is indít majd „űrkirándulásokat”.

Miért jók az az újrahasznosítható rakéták?

A SpaceX az űrmissziók egyik legnagyobb költségét csökkentette az újrahasznosítható rakéták kifejlesztésével – mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Kiss László, csillagász, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának főigazgatója.

Kiss László felidézte: a SpaceX több mint 10 évvel ezelőtt kapott szerződést az amerikai űrhivataltól (NASA), hogy új teherszállító eszközöket fejlesszen ki a Nemzetközi Űrállomás számára. A magáncég a költséghatékonyság érdekében újrahasználható rakétákat használ, ugyanis az ilyen misszók egyik legnagyobb költsége maga a fellövés, amire korábban csupán egyszer használatos indítórakéták léteztek.

Borítóképünkön a SpaceX illusztrációja a Dragon kikötéséről a Nemzetközi Űrállomáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!