elszállt költségvetés

2019.10.29. 09:26

Sasok vitték csődbe az orosz tudósokat

Az orosz tudósok fiatal pusztai sasok vándorlását követték olyan adókészülékekkel, amelyek naponta több szöveges üzenetet is küldtek. Balszerencséjükre azonban a madarak Irán és Pakisztán fölött is elrepültek, ami hatalmas roaming díjjal járt.

A photo taken on April 1, 2018 shows an eagle presented during the bird day celebrations at a park in Moscow. - This day marks the first return of migratory birds from their wintering sites.The theme of the holiday is the conservation of bird species diversity and the preservation and increase of their populations. (Photo by Mladen ANTONOV / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Mladen Antonov

A madarak dél-orosz és kazah területeken állomásoztak egy ideig, ahol a rájuk szerelt készülékeknek nem volt hálózati lefedettségük. A felhalmozódott üzeneteket akkor kezdték el küldeni a jeladók, amikor a madarak elindultak – írta meg a V4NA hírügynökség.

Ám arra az orosz tudósok sem számítottak, hogy ez a túra meglehetősen költséges lesz. Néhány madár ugyanis Irán és Pakisztán felett repült el. Mivel az SMS díj például Iránból majdnem 1 euró, az ország felett elrepülő sasok gyorsan hatalmas költséget okoztak a tudósoknak.

Az óriási roaming díjak miatt az orosz tudósok hamar a közösségi médián kezdtek gyűjtést szervezni, hogy valahogy ki tudják fizetni adósságukat. Szerencséjükre a Megafon szolgáltató, akiknél az adóvevők be voltak jegyezve, vállalta, hogy elengedi az adósságot és egy olcsóbb csomagot ajánlott a kutatók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!