Finoman szólva

2019.06.21. 17:41

Nem annyira örülnek a jegybankok a Facebook pénzének

Ellenőrizni és szabályozni is tudni kell a Libra fizetési rendszert – hívták fel a figyelmet a közösségi oldal nagy port kavart ötletével kapcsolatban.

Facebook's CEO Mark Zuckerberg delivers his speech during the VivaTech (Viva Technology) trade fair in Paris, on May 24, 2018. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Gerard Julien

A francia jegybank elnöke, Francois Villeroy de Galhau pénteki bejelentése szerint Franciaország munkacsoportot állít fel a G7-ek (Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) jegybankjainak részvételével annak vizsgálatára, hogyan lehet biztosítani a kriptodevizák – mint például a Facebook által jegyzett Libra – alárendelését a pénzügyi műveletek tisztaságát szabályozó törvényeknek.

A munkacsoportot Benoit Coeure, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke vezeti majd.

A G7-ek tanácsa elnöki tisztét rotációs alapon betöltő Franciaország képviseletében Francois Villeroy de Galhau kijelentette, hogy Franciaországnak nincs ellenére, hogy a Facebook kriptodevizát hozzon létre pénzügyi tranzakciók lebonyolításához,

határozottan ellenzi viszont a kriptodevizák szuverén devizává tételét.

„Egyensúlyt kívánunk teremteni az innováció felé való nyitottság és a szabályok szigorú érvényesítése között. Ez mindenkinek egyaránt érdekében áll” – fogalmazott Francois Villeroy de Galhau.

Betekintést kell kapni a rendszerbe

A Bank of England kormányzója, Mark Carney azon a véleményen van, hogy a jegybankoknak és a pénzügyi felügyeleti hatóságoknak feltétlenül betekintést kell kapniuk a Facebook által tervezett Libra kriptodevizás fizetési rendszer működésébe a pénzmosás elleni szabályok érvényesítése és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem jegyében.

„Vagy biztonságos lesz, vagy egyáltalán nem lesz”,

így fogalmazott Mark Carney a Libra tervezetről a BBC-nek adott interjúban.

„Közvetlen felügyeleti ellenőrzést kell kapnunk felette, ahogy a Fed-nek, a főbb jegybankoknak és az illetékes pénzügyi felügyeleti hatóságoknak is” – szögezte le, hozzátéve, hogy a fogyasztóvédelmi és pénzmosás elleni rendelkezések betartásának felügyeletét ellátó brit hatóság, a Financial Conduct Authority is szerepet kell hogy kapjon a Libra felügyeletében.

Kijelentette,

a Facebook téved, ha azt gondolja, hogy az „aki-kapja-marja”

szabályozatlan környezetből, amelynek a közösségi médiában megszerzett domináns pozícióját köszönheti, a pénzvilágban is profitálhat.

Jens Weidmann, a német Bundesbank elnöke a Facebook Libra kapcsán az úgynevezett „Stablecoins” kriptodevizák felhasználókra és a pénzügyi rendszer egészére egyaránt jelentett kockázataira hívta fel a figyelmet.

Ilyen „Stablecoin” lenne ugyanis a Libra is, mivel árfolyamát a tervek szerint más devizákhoz és pénzügyi eszközökhöz rögzítenék. A jelenleg létező kriptodevizák árfolyama ezzel szemben semmilyen más devizához vagy értékőrző eszközhöz nincs rögzítve.

Jens Weidmann szerint már önmagában az is kérdéses hogyan lehet az ilyen Stablecoin kriptodevizák árfolyamát egyáltalán garantálni. Ha pedig lehet, akkor pedig mint önálló befektetési eszközök áshatják alá a bankok hagyományos üzleti modelljét, ami viszont a fizetési rendszerek stabilitását sodorhatja veszélybe.

A banki szféra felé vesz irányt a Facebook

A Facebook a héten jelentette be, hogy saját kriptodevizát létesít Libra néven online fizetések lebonyolítására. A Facebook a kriptodeviza lépesítésével elsősorban a világnak azt a mintegy 1,7 milliárdos népességét kívánja fizetési lehetőségekhez juttatni, akik nem férnek hozzá hagyományos banki és pénzügyi szolgáltatásokhoz.

A Libra Association néven a Facebook által Genfben bejegyzett nonprofit társaságnak már 28 tagja van, közöttük a MasterCard, a PayPal, az Uber és – pénteki közleménye szerint – a Vodafone is.

A társaság tagjainak mindegyike legalább 10 millió dollár befektetéssel szállt be a projekt finanszírozásába, melynek célja a Libra kriptovaluta pénzügyi infrastruktúrájának kiépítése 2020-ig. A társasághoz még egyetlen pénzintézet sem csatlakozott.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!