Napi 700 millió

2019.07.24. 07:20

Megmutatjuk, mivel fejezik ki legtöbben az érzelmeiket

Szeretjük vagy sem, ellepik a szöveges üzeneteket. Mellesleg jubileum van, húsz éve indult az egész.

 

Hajlamosak vagyunk összekeverni a jubiláló emojit, a hangulatjelet elődjével, a szmájlival. A smiley, a sárga körben fekete szem és száj már a hatvanas évek óta létezik, s az emotikon is felbukkant 1982-ben Scott E. Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem vicces kedvű számítástechnika professzorának jóvoltából.

De az igazi, a keleti változat, az emoji néven ismert hangulatjel ideje 1999-ben jött el, mikor Shigetaka Kurita, az NTT Docomo japán mobilvállalat dizájnere a

mangarajzok által ihletve megalkotta őket.

Kurita 176 emojival rukkolt elő, hogy színesítse és személyesebbé tegye az SMS-eket és az e-maileket.

Azóta is dőlnek ránk az emojik nem csupán ételekről, tevékenységekről és hangulatokról: például Kim Kardashiannak és számos politikusnak is lett képi megfelelője.

Idén állítólag 230 új emoji fog megjelenni, köztük a gofri, a csúszka és a kerekesszék – így a népszerű piktogramok száma 3 ezer 019-re nő a Statista szerint.

Becslések szerint naponta több mint 700 millió emojit küldenek el a Facebook-üzenetekben. A legtöbbet szilveszterkor továbbítják.

Ezek a legkedveltebbek

A világon a legtöbbet a Facebookon, valamint a Twitteren „nevető arcot örömkönnyekkel” küldenek. Az Instagramon pedig mindent visz a piros szív.

Infographic: In 2019, Global Emoji Count is Growing to More Than 3,000 | Statista

Felénk kevésbé ismert a Twitteren harmadik leggyakrabban használt, jobb híján talán újrahasznosítási jelhez hasonlítható emoji.

Azért lett annyira népszerű, mert a muszlim felhasználók tömegei imára buzdító jelzésként alkalmazzák. A zöld az iszlámban szent szín.

Illusztráció és borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!