Olcsóbb, kényelmesebb

2019.02.18. 15:54

Már helyi adókat is lehet fizetni a Díjnet mobilfizetésével

Az önkormányzatok pénzt, a települések lakói időt spórolhatnak a korszerű megoldás segítségével.

Kép: Shutterstock

Akár tizenegyféle adónemet, illetve pótlékot – így például a kirótt kommunális-, gépjármű-, építmény-, telek-, vagy éppen az esedékes iparűzési adót is befizethetik elektronikusan a Díjnet mobilfizetési szolgáltatásához csatlakozó önkormányzatok állampolgárai és vállalkozásai. Az új szolgáltatáshoz az országban elsőként Kiskunhalas és Hódmezővásárhely városok önkormányzatai csatlakoztak.

A független e-számlakezelő rendszer, a Díjnet iCsekk néven futó fizetési megoldása az eddigi papíralapú adófizetést váltja ki.

Gyorsan és egyszerűen elvégezhető

Az ügyfél az önkormányzattól kapott adóegyenleg-értesítőn feltüntetett QR-kódot leolvasva néhány gombnyomással, mobiltelefonja segítségével tetszőleges helyen és időben fizetheti be adóját.

Ehhez le kell töltenie az ingyenes – iOS és Android platformon egyaránt elérhető – iCsekk alkalmazást az okos készülékére, az adónemek kiegyenlítésére pedig bármilyen, internetes fizetésre alkalmas bankkártya vagy hitelkártya felhasználható.

Várhatóan számos önkormányzat követi a gyakorlatot

Az önkormányzatok döntése alapján az eljárás kezdetben nem kizárólagos fizetési lehetőségként jelenik meg, az ügyfeleknek lehetőségük lesz arra, hogy közterheiket hagyományos módon – csekken, vagy személyesen – egyenlítsék ki.

A szolgáltatást bevezető önkormányzatok emellett maguk határozhatnak arról, mely adók fizetését szeretnék a mobilalkalmazáson keresztül lehetővé tenni a településük lakói számára.

Jelenleg több száz önkormányzattal folytatnak tárgyalásokat a rendszerhez történő csatlakozásról, és már a közeljövőben számos további település, illetve budapesti kerület lakóinak lesz lehetősége a helyi adók egyszerű, elektronikus befizetésére.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!