Bevételek háborúja

2020.01.14. 06:30

Luke Skywalkernek elege van, törölte magát a Facebookról

A bevétel növelése vagy a félrevezető állítások közlése – erről kellett döntenie a közösségi oldalnak. Egy hét alatt többször döntött is.

Star Wars: The Last Jedi Year : 2017 USA Director : Rian Johnson Mark Hamill. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Forrás: AFP

Fotó: Photo12

Nem csak Mark Hamillt, a Csillagok háborúja veteránját zavarja a Facebook kétes álláspontja a fizetett politikai hirdetésekkel kapcsolatban. A közösségi óriásvállalat múlt kedden jelentette be, hogy mesterséges intelligencia segítségével fogják törölni a hamis, úgynevezett deepfake videókat. Tehát mindent megtesznek a nem fizetős félrevezetések kiirtásáért, ígérte Monika Bickert, a Facebook globális politikájáért felelős alelnöke.

Pár nap múlva, múlt pénteken meg kiderült, hogy

a hamis fizetett politikai hirdetéseket viszont nem fogják szűrni,

közölte Rob Leathern, a cég termékigazgatója blogbejegyzésében. A döntés hátterében nyilvánvalóan az a megfontolás áll, hogy a vállalat 15 milliárd dolláros bevételéből 14,9 milliárd jön a fizetett hirdetésekből.

Az egyelőre (szerencsére) ritka technikai bűvészmutatványoktól tehát próbálják megvédeni a felhasználókat, de a politika pénzét nem akarják nélkülözni.

Ehhez képest a szintén fizetett hirdetésekből élő Twitter úgy döntött, hogy betiltja a politikai reklámokat. A Google köztes megoldást választott: az eddigi tartalomszabályozást megszigorítja ugyan, de néhány, kirívónak ítélt kivételtől eltekintve továbbra sem ellenőrzik a platformon megjelenő információk igazságtartalmát.

Így esett, hogy az amerikai felhasználótáborból újabb felhasználó hagyott fel a fészbukolással: tegnap Luke Skywalker megszemélyesítője csatlakozott a Facebook-fiókjukat törlők táborához.

„Ha Mark Zuckerberget jobban érdekli a profit, mint az igazság, akkor törlöm a Facebook profilomat.

Tudom, ez a világot nem igazán érdekli, de így jobban fogok aludni éjszaka”

– írta Hamill a tőle megszokott öniróniával a Twitteren.

So disappointed that " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#MarkZuckerberg values profit more than truthfulness that I've decided to delete my @Facebook account. I know this is a big „Who Cares?” for the world at large, but I'll sleep better at night. #PatriotismOverProfits 🇲🇾> https://t.co/seb2eJMTo6

A Washington Post szerint a Facebook úgy tervezi, hogy bár szűrés nélkül mehetnek az oldalon a politikai hirdetések, nyártól kezdve a felhasználók annyiban beleszólhatnának a dologba, hogy adott témákat, vagy pártokat letilthatnak majd a saját hírfolyamukon.

Hogy a struccpolitika megvalósítása miként lesz lehetséges, azt nem tudni. Annyi azonban bizonyos, hogy az időzítés éppen úgy az amerikai elnökválasztás elé esik, mint négy évvel ezelőtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!