Kapcsolt és autonóm járművek

2019.06.28. 10:08

Intelligens közlekedési rendszert tesztel a Magyar Közút

Zalaegerszegen, városi környezetben, jelzőlámpás csomópontokra terjesztheti ki kísérleti intelligens közlekedési rendszerét.

Forrás: Shutterstock

Erről nyilatkozott az MTI-nek a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A projektet az Európai Hálózat-finanszírozási Eszközből (CEF) valósítják meg, a „C-Roads 2 Hungary” című projekt támogatási megállapodása alapján a fejlesztés bruttó 829 millió forintból valósul meg 2020 és 2023 között.

A C-Roads fejlesztés első fázisában elsősorban gyorsforgalmi úthálózaton alakít ki jármű és infrastruktúra közötti kommunikációt a Magyar Közút. A megállapodás alapján az a cél, hogy a zalaegerszegi Járműipari Próbapályán már elérhető teszteket

valós körülmények között, városi környezetben is kipróbálhassák Zalaegerszegen,

szorosan együttműködve az Autóipari Próbapálya Zala Kft.-vel. A C-Roads együttműködés mindehhez nemzetközi fórumot biztosít.

Partner a Here, a TomTom és sokan mások

A technológia a közeljövő fontos forgalomszabályozási és információs rendszere lesz, ami közvetlen, kétirányú információátadást tesz lehetővé a járművek és az infrastruktúra között, ezzel is támogatva a kapcsolt és autonóm járművek közlekedését.

A Magyar Közút régóta foglalkozik intelligens közlekedési rendszerekkel, nyomon követi a legújabb technológiákat.

Együttműködési megállapodásokat kötöttek digitális térkép szolgáltatókkal, mint például a Here és a TomTom, szomszédos közútkezelőkkel, mint az osztrák ASFINAG, a szlovén DARS vagy a román CNADNR, valamint létrehozták és üzemeltetik a Nemzeti Adathozzáférési Pontot.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!